Nume
Parola
Vizualizări: 4516
Promo-LEX: Organele de anchetă ale Federaţiei Ruse au mimat efectuarea unei „anchete eficiente” în cazul de omor intenţionat a lui Pisari Vadim
21 Decembrie 2012 — La 1 ianuarie 2012, în jurul orelor 07.15 minute, la postul nr.9 al forţelor de pacificare din apropierea satului Pârâta, un militar rus în termen, a efectuat împuşcături cu arma din dotare în direcţia şoferului unui automobil. La volanul automobilului se afla locuitorul s.Pârâta Pisari Vadim, născut în 1993, cetăţean al Republicii Moldova. În rezultat, Pisari Vadim a decedat la spitalul de urgenţă din mun. Chişinău.
La 4 ianuarie 2012, autorităţile Federaţiei Ruse au pornit pe faptul incidentului din 1 ianuarie 2012 un dosar penal potrivit prevederilor art.109 Cod Penal al Federaţiei Ruse, omor din imprudenţă.
La 9 ianuarie 2012 pe pagina oficială a Ministerului de Externe a Federaţiei Ruse a fost publicată o ştire prin care s-a menţionat că acţiunile pacificatorului rus au fost în deplină corespundere cu regulamentele militare in vigoare şi respectiv el nu a comis nici o abatere de la prevederile legale. În acest sens, în lipsa unei anchete efectuate sub toate aspectele şi la numai o săptămînă de la incident, autorităţile Federaţiei Ruse au declarat public că ofiţerul rus care a cauzat decesul lui Pisari Vadim este de fapt nevinovat. În continuare autorităţile Federaţiei Ruse, doar au simulat o anchetă a incidentului.
La 9 februarie 2012, urmare a declaraţiilor mai multor oficiali din Federaţia Rusă, reprezentanţii decedatului Pisari Vadim au adresat autorităţilor Federaţiei Ruse demers prin care au solicitat informaţii despre examinarea cazului de deces şi au intervenit cu solicitarea de a recunoaşte rudele decedatului în calitate de reprezentanţi ai victimei în cazul „cercetat” de autorităţile ruse. La 12 aprilie 2012, Procuratura Federaţiei Ruse a expediat în adresa reprezentanţilor decedatului Pisari Vadim un răspuns prin care a informat că nu recunosc în calitate de reprezentanţi ai decedatului Pisari Vadim pe părinţii acestuia sau avocatul desemnat de familie.
La 5 iunie 2012, avocatul familiei Pisari a înintat un demers repetat la adresa Procuraturii Federaţiei Ruse prin care a solicitat încă o dată ca rudele sa fie recunoscute în calitate de reprezentanţi ai victimei. La 8 august 2012, Procuratura Federaţiei Ruse a expediat la adresa avocatului o scrisoare prin care a informat că legislaţia Rusiei nu prevede posibilitatea extrădării cetăţenilor proprii în alte state pentru a fi judecaţi. La fel a reafirmat refuzul de recunoaştere a rudelor lui Pisari Vadim sau a avocatului desemnat de familie în calitate de reprezentanţi ai victimei. Mai mult prin acea scrisoare familia nu a fost informată despre faptul încetării urmării penale în privinţa ofiţerului rus Cojuhari V.G..
La 12 decembrie 2012, avocatul familiei Pisari a adresat o nouă plângere la adresa Procuraturii Federaţiei Ruse, prin care a reiterat solicitarea de a fi informat despre etapa de desfăşurare a anchetei petrecute de autorităţile ruse şi solicitarea de a fi recunoscut în calitate de reprezentanţi ai victimei.
La 21 decembrie 2012 pe pagina oficială a Ministerului Rus de Externe (http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/8C7C69CBC61433E544257ADB001DDA9C) a fost publicat un comentariu al reprezentantului oficial Lucaşevici A., care a adus la cunoştinţa opiniei publice despre faptul că cauza penală examinată de către autorităţile Federaţiei Ruse a fost clasată, iar ofiţerul rus Cojuhari V.G. a fost scos de sub urmărire penală deoarece în acţiunile lui nu au fost constatate semne constitutive ale infracţiunii.
Astfel, aproape la un an de la incident şi pornirea urmării penale, autorităţile Federaţiei Ruse responsabile de organizarea şi petrecerea anchetei penale şi-au demonstrat incompetenţa profesională, neglijenţa totală pentru standardele minime ale unei anchete eficiente în sensul Convenţiei Europene, laşitate şi frică de a recunoaşte la timp şi public despre concluziile la care au ajuns şi deciziile adoptate. Totodată considerăm că organele de anchetă a Federaţiei Ruse doar au simulat o examinare a incidentului deoarece au ajuns la exact aceeaşi concluzie care a fost lansată oficial încă la 9 ianuarie 2012, adică după o săptămână de la incident.

Pentru detalii, contactaţi avocatul Alexandru Postica, Director Program Asociaţia Promo-LEX tel.069104851