Nume
Parola
Vizualizări: 10305
Conferință științifică: „Orașul Bălți și regiunile învecinate în retrospectiva istoriei”
Bălți, 14 Noiembrie 2012 — În incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți are loc conferința științifică cu genericul „Orașul Bălți și regiunile învecinate în retrospectiva istoriei”. Evenimentul este organizat de Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălţi, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, Agenţia Naţională Arheologică, Arhiva Naţională a Republicii Moldova, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei și Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți.

„În ziua de astăzi traversăm niște momente aproximative. Mulțumesc organizatorilor conferinței științifice pentru faptul că intenția lor nobilă e de a ne atenționa că suntem încă nepregătiți de lecțiile istoriei. În acest sens, aș vrea să vin chiar cu un îndemn: ca să ne complacem în postura de a fi restanțieri la acest capitol, pentru că numai în felul acesta vom recupera, vom readuce în prim-plan personalități, evenimente, oameni, momente de intensitate creatoare. Numai astfel vom înțelege că moștenirea civilizației nu se moștenește, ea se învață, se câștigă”, a relevat rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”, prof. univ. dr. hab. Gheorghe Popa.



În calitate de co-organizator, Agenția de Dezvoltare Regională Nord a fost reprezentată de directorul Ion Bodrug, care a mulțumit organizatorilor pentru invitație și pentru posibilitatea de a participa la conferință. „În calitatea noastră de promotori ai Regiunii de Dezvoltare Nord, ne implicăm și apreciem înalt aportul Universității de Stat «Alecu Russo» din Bălți la dezvoltarea regiunii. Suntem ferm convinși că împreună vom reuși să contribuim și mai mult la dezvoltarea regiunii”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Despre importanța conferinței pentru municipiul Bălți a vorbit Vlad Ghițu, membru al Consiliului Municipal Bălți și reprezentant al Centrului Pro-Europa Bălți: „Valorile țării noastre, valorile Bălțiului sunt alături de valorile marilor culturi europene. Eu cred că istoria Bălțiului, așa cum a fost, va fi reflectată în cadrul conferinței de astăzi. Istoria este diferită și ea trebuie apreciată la justa valoare așa cum a fost ea într-adevăr, pentru că o societate care nu-și cunoaște trecutul sau care nu-și apreciază adecvat prezentul nu-și poate construi un viitor civilizat și prosper pentru generațiile viitoare. De asemenea, consider că o comunitate are perspectivă de dezvoltare clară doar atunci când sistemul valoric al administrației locale corespunde într-o mare măsură cu tradițiile, cu istoria orașului, or, la acest capitol, avem o mare discrepanță, o cunoaștem cu toții, în special bălțenii. Este o problemă care poate fi rezolvată și sper ca administrațiile următoare ale municipiului nostru să facă față necesităților orașului, să ofere o dinamică de dezvoltare acestui municipiu și să avem administratori responsabili și curajoși la nivel de municipiu”.

„Este foarte bine când istoricii cercetează trecutul localităților noastre, dar nu este rău când și amatorii fac acest lucru. Noi cădem într-o capcană, cădem în mituri. Miturile sunt frumoase. Miturile sovietice și miturile care sunt scrise la dorința unor primari sau consilieri acestea sunt minciuni de fapt și noi începem a citi aceste minciuni, care trec și în școli. Eu cred că ceea ce facem noi este foarte important. Sunt absolut convins că eforturile comune ale specialiștilor în domeniu vor da ceea ce vrem noi, ceea ce vrea interesul național al societății noastre”, a remarcat preşedintele Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”, prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu.

Potrivit organizatorilor, comunicarea dintre cercurile profesionale academice şi universitare, reunite la eveniment, va facilita schimbul de experienţă în ceea ce priveşte studierea problemelor istorice referitoare la oraşul Bălţi şi zonele circumscrise acestuia, va înlesni transferul de informaţii ştiinţifice dinspre instituţiile de cercetare către şcoala superioară şi chiar adaptarea lor la conţinuturile curriculare ale învăţământului istoric universitar.

Rezultatele ştiinţifice prezentate de cercetători în cadrul conferinţei vor fi diseminate către publicul larg din oraşul Bălţi şi din ţară, interesat să-şi cunoască istoria, cu filele sale înălţătoare, dar şi cu cele dramatice. Conferinţa urmăreşte să ofere o viziune edificatoare asupra unor evenimente, fenomene şi procese istorice derulate în arealul bălţean şi teritoriile înconjurătoare, începând din cele mai vechi timpuri şi până la modernitate.

Colaborarea ADR Nord cu Universitatea de „Alecu Russo” se înscrie în prevederile din memorandumul pe care cele două instituții l-au încheiat în data de 10 noiembrie 2011.

Cu titulatura iniţială de Institut Învăţătoresc, actuala Universitate de Stat „Alecu Russo” a fost reorganizată din Institut Pedagogic (1953) în Universitate Regională de Stat (1992). Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, o adevărată carte de vizită a Regiunii de Dezvoltare Nord, este printre cele mai apreciate instituţii de învăţămînt superior din Republica Moldova.

www.adrnord.md