Nume
Parola
Vizualizări: 6506
INVITAȚIE MEDIA, 28 octombrie 2012: Prezentarea documentarului de investigație RECLAIMING THE CITY
Chișinău, 25 Octombrie 2012 — Artistul Ștefan RUSU anunță prezentarea oficială a filmului RECLAMING THE CITY, proiect comisionat de Bienala de la Berlin.

Printr-o îmbinare complexă de excursii, interviuri şi intervenţii în spaţii publice, filmul prezintă o serie de obiective din Noul Berlin. Conceput ca un documentar de investigaţie, filmul reprezintă o explorare a proceselor dramatice de restructurare socio-economice, a transformării fizice a oraşului de după căderea Zidului Berlinului şi a impactului proceselor de gentrificare asupra spaţiilor publice.

Filmul porneşte de la o serie de tururi de oraş, avându-i drept ghizi pe Svetlana Hagen, Erik Göngrich, Jochen Becker, Mathias Heyden şi Berndt Langer, care-l conduc pe privitor prin cartiere precum Kreuzberg, Neukölln şi Prenzlauer Berg, zone blocate într-un ciclu continuu de gentrificare. Pe parcursul acestor deplasări revizităm Aeroportul Tempelhof, bântuit de fantomele Războiului Rece, şi urcăm pe cupola Reichstag-ului, transformat dintr-un simbol al înfrângerii într-un templu al democraţiei.

UNDE: Chișinău, Teatru Spălătorie, str. Eminescu nr. 72.

CÎND: Duminică, 28 octombrie 2012, ora 19.00

CONTEXT:
Acest proiect este comisionat de Bienala de la Berlin (ediţia a 7-a) şi co-produs de [KSA:K] – Centrul pentru Artă Contemporană din Chişinău, cu sprijinul Institutului Goethe/Bucureşti, al Fundaţiei ERSTE/Viena şi al Institutului Cultural Român/Berlin.

Evenimentul este organizat de Teatru Spălătorie în colaborare cu [KSA:K] - Centrul pentru Artă Contemporană, Chişinău.

* * * * *

Teatru Spălătorie nu este doar o locaţie sau o instituţie, ci un cadru creat de către artişti pentru artişti. Cadrul doreşte să le ofere artiştilor care se opun opiniilor artistice ale instituţiilor culturale de stat, regăsindu-se astfel în afara sistemului, ocazia de a-i prezenta lucrările în faţa publicului local şi de a spune ce au de spus aşa cum doresc. Unul din principiile Spălătoriei este că artiştii trebuie să ia poziţie şi să abordeze problemele cu care se confruntă societatea. Al doilea este că artiştii trebuie să folosească abordări de ultimă oră în activitatea lor şi să fie la curent cu ultimele evoluţii din sfera artelor. De aceea, Teatru Spălătorie doreşte să-i ofere sectorului cultural independent din Moldova ocazia de a se exprima în public şi de a deveni o parte din spaţiul public. Mai mult, doreşte să rezolve problema lipsei unui spaţiu alternativ în Chişinău, un spaţiu în care artiştii să poată acţiona şi reacţiona la evenimentele politice şi sociale din Moldova, precum şi la cele ce au loc în regiunea europeană şi în general în lume. (http://www.spalatorie.md/)

Centrul pentru Artă Contemporană -[KSA:K] este o instituţie independentă, non-profit, înregistrată în anul 2000. Strategia Centrului este de a dezvolta forme culturale şi practici artistice care să reflecte dinamica transformărilor sociale, politice şi economice din societate. Centrul desfăşoară activităţi de advocacy pentru promovarea de politici culturale care să susţină definirea şi consolidarea poziţia artistului şi a practicilor de artă contemporană în societate. (http://www.art.md)

Filmul este realizat de catre Ştefan Rusu, artist vizual, curator, editor şi cineast; locuieşte şi lucrează în Chişinău şi Bucureşti. Programul său artistic/curatorial este preocupat de procesele de transformare şi schimbările ce au survenit în societăţile post-socialiste după 1989.

Contacte:
Ştefan RUSU, artist vizual, Centrul pentru Artă Contemporană, Chişinău
Mob.: +373 69312435
E-mail: suhebator@gmail.com
Web: art.md