Nume
Parola
Vizualizări: 3852
Elevii din Mălăieşti si Sucleia initiaţi în blogging
17 Septembrie 2012 — Două echipe de elevi din regiunea transnistreană au creat 2 bloguri pentru şcolile unde învaţă – Mălăieşti şi Sucleia. Acesta a fost rezultatul programului de instruire „Blogurile – instrument de promovare a participării civice”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în perioada 15-16 septembrie 2012, la Tiraspol.

Elevii, însoţiţi de profesorii lor, au învăţat cum să creeze un blog şi cum să ajusteze blogul în funcţie de scopul acestuia, care sunt componentele blogului şi cum se creează paginile, rubricile şi categoriile tematice. De asemenea, elevii au elaborat schiţe pentru viitorul blog al şcolii, au discutat despre slogan şi au distribuit sarcini pentru fiecare membru al echipei.

Reprezentanţii celor 2 şcoli au menţionat că au participat pentru prima dată la un astfel de curs şi că acesta le-a fost extrem de util, deoarece au avut posibilitatea să-i cunoască pe colegii lor din alte şcoli, să înveţe să creeze şi să administreze un blog.

Olga Ceaicovscaia, profesoară la Şcoala de cultură generală din Mălăieşti, a spus că instruirile sunt binevenite pentru elevi, acestea fiind pentru ei printre unicile oportunităţi de a învăţa ceva nou şi util. „Vom publica pe blog secvenţe video şi imagini din activitatea elevilor; de asemenea, vom încerca să transferăm pe blogul şcolii şi ziarul Comunitatea mea pe care îl edităm de mai bine de 2 ani de zile”, a adăugat Olga Ceaicovscaia.

Astfel, prin materialele publicate pe blogurile noi create, tinerii se vor putea implica activ în viaţa comunităţii şi să contribuie la promovarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.

60 de elevi şi profesori din 10 şcoli din regiunea transnistreană vor participa la o serie de programe de instruire, vor învăţa cum să creeze un blog al școlii, cum să pregătească texte, astfel făcând vizibilă pentru publicul din Republica Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, activitatea tinerilor din regiune, a şcolilor unde învaţă, dar şi a comunităţii pe care o reprezintă.
Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, prin promovarea participării civice”, este implementat de CJI, în parteneriat cu ONG-urile Stels Terra şi Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).