Nume
Parola
Vizualizări: 3409
Seful Delegatiei UE Dirk Schuebel a incurajat jurnalistii sa colaboreze
Chisinau, 13 Iunie 2012 — Proiectul „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiecte de interes public” a fost util jurnaliştilor, după cum au declarat participanţii la evenimentul de închidere a proiectului, organizat de CJI pe 13 iunie a.c. La conferinţă au participat Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, Luiza Doroşenco, directoarea Centrului Media din Tiraspol şi Maria Parfionova, directoarea Radio Gagauzia, Compania Publică OK GRT din Comrat.

Referindu-se la rezultatele proiectului pus în aplicare pe parcursul a 2 ani de zile, Liliana Viţu-Eşanu, directoare interimară CJI, a menţionat că acesta a contribuit la îmbunătăţirea abilităţilor jurnaliştilor de a reflecta subiecte de interes public. „Proiectul a inclus tocmai activităţile în care ziariştii scapă de prejudecăţi, discută despre teme care îi deranjează şi care ar trebui să fie reflectate de o parte şi de alta a Nistrului. Anume aceste activităţi care sporesc încrederea şi toleranţa merită să fie realizate”, a mai spus Liliana Viţu-Eşanu.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel a apreciat faptul că în cadrul acestui proiect au fost implicaţi şi jurnaliştii din regiunea transnistreană, ceea ce a sporit încrederea între cele două părţi. De asemenea, Şeful Delegaţiei UE a încurajat jurnaliştii să continue colaborările şi în afara proiectului, accentuând importanţa unei mass-media independente, accesul la informaţie şi calitatea informaţiei.

Vorbind despre impactul proiectului asupra jurnaliştilor din teritoriu, Maria Parfionova, directoare Radio Gagauzia din Comrat a afirmat că proiectul a dezvoltat abilităţile profesionale ale ziariştilor din regiunea găgăuză. „ Jurnaliştii au avut posibilitatea să colaboreze, să facă schimb de experienţă şi să contribuie la dezvoltarea organizaţiei de media în care lucrează”, a declarat Maria Parfionova. Partenerul CJI în cadrul acestui proiect, Luiza Doroşenco, directoarea Centrului Media de la Tiraspol, a remarcat că, pentru prima dată mass-media din regiunea transnistreană a fost implicată într-un proiect atât de important şi interesant. „Jurnaliştii transnistreni au participat la programe de instruire şi Cluburi de presă, au scris materiale comune. Trei organizaţii media au fost monitorizate de CJI, iar redactorii transnistreni au discutat recomandările făcute de experţi, chiar dacă, uneori, ascundeau acest lucru”, a spus Luiza Doroşenco.

CJI va continua să organizeze programe de instruire pentru consolidarea competenţelor profesionale ale jurnaliştilor şi să-i încurajeze pe aceştia să colaboreze cu colegi din regiunile găgăuză şi transnistreană.
Proiectul „Fortificarea capacităţii mass-media de a reflecta subiecte de interes public” a fost realizat de CJI, în perioada mai 2010-mai 2012, în parteneriat cu Centrul Media din Tiraspol şi Centrul pentru Dezvoltare Media, din Sofia, Bulgaria, susţinut financiar de Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova.