Nume
Parola
Vizualizări: 5836
Autoritățile raionale se angajează să extindă serviciile de sănătate prietenoase tinerilor
Cimişlia, Edineţ, 21 Februarie 2012 — Cimişlia şi Edineţ au fost în aceste zile gazdele primelor ateliere de orientare a factorilor de decizie pentru extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, organizate de Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice raionale. Seria atelierelor va continua la Soroca și Călărași, la 23 februarie și 7 martie 2012, urmând să cuprindă apoi toate regiunile țării.

Aceste ateliere de inițiere a procesului de extindere a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor sunt organizate în cadrul proiectului moldo-elvețian ”Generație Sănătoasă”, sprijinit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) şi UNICEF.

„Am lansat această serie de ateliere pentru a informa liderii din raion în domeniul sănătății şi dezvoltării adolescenţilor şi prestării serviciilor de sănătate prietenoase. Angajamentul lor este foarte important în procesul de extindere a acestor servicii”, a afirmat Dr. Galina Leșco, Preşedinta Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”. În cadrul fiecărui atelier se realizează un exercițiu de identificare a grupurilor de tineri care au nevoie de servicii de sănătate prietenoase (SSPT) şi se întocmește o hartă a acestor servicii și a partenerilor care le pot presta în raion. În final, este elaborat un plan de extindere a SSPT la nivel de raion.

Pentru a elabora acest plan, participanții la ateliere au lucrat în 7 grupuri, axate pe tipurile de probleme prioritare de sănătate și dezvoltare a tinerilor: sarcina nedorită; infecțiile cu transmitere sexuală şi HIV/SIDA; consum de alcool și droguri; tulburări psihoemoționale; violență; dereglări de nutriție; tulburările de dezvoltare în perioada pubertară.

Atelierele organizate la Cimișlia și Edineț au beneficiat de o prezență la nivel înalt: vicepreședinții raioanelor responsabili de domeniul social, primarul orașului Edineț, reprezentanți ai procuraturii, judecătoriei, secțiilor de poliție raionale, șefii centrelor medicilor de familie, șefii Direcțiilor Generale Raionale Învățământ, Tineret şi Sport, specialiștii principali în domeniul sănătății și educației, reprezentanții mass media locale și ONG-urilor de tineret.

La aceste ateliere Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Cimișlia „Tineri pentru Tineri” și Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor din Edineț „Salve!” au fost desemnate în calitate de organizații lider la nivel regional pentru extinderea SSPT, urmând să coaguleze toate eforturile în domeniu, iar planurile de extindere a serviciilor prietenoase tinerilor vor fi aprobate de către Consiliile Raionale.

La finele anului trecut, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 956 din 13.12.2011 „Privind extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) la nivel naţional” conforma căruia se prevede crearea Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor în toate raioanele ţării. Astfel, Compania Națională de Asigurări în Medicină va finanța, începând cu 2012, serviciile respective nou-create în toate raionale ţării. Eforturile Guvernului în cadrul acestui proces sunt susținute de Agenția Elvețiana pentru Dezvoltare și Cooperare prin intermediul proiectului „Generație Sănătoasă”.

La sfârşitul primei etape a proiectului (2011-2013) vor fi implementate principalele documente de reglementare, un sistem îmbunătăţit de monitorizare şi evaluare, mecanismele financiare relevante, curriculumul adaptat pentru Universitate şi Colegiu, protocoalele şi îndrumările de bază pentru asigurarea extinderii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor şi prestării durabile a acestor servicii. Până la sfârşitul primei faze, decidenţii si specialiştii din toate raioanele ţării vor fi angajaţi în procesul de extindere SSPT, iar serviciile de sănătate prietenoase vor fi prestate la nivelul asistenței medicale primare în 16 raioane (45%) cu suportul proiectului.

În prezent, circa 5% din tinerii din Moldova beneficiază de acces la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. În prezent, aceste servicii sunt oferite de o reţea de 12 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor.


Contacte:
Asociația „Sănătate pentru Tineri”
str. Socoleni, 19,
MD 2020, or. Chişinău,
Republica Moldova,
tel.: (373.22) 40.66.34
fax: (373.22) 40.66.32
info@neovita.md
www.neovita.md