Nume
Parola
Vizualizări: 5351
Moldova din nou distinsă cu aur la Geneva
Chisinau, 4 Mai 2011 — Şi în 2011 Republica Moldova s-a făcut remarcată la Forul Internaţional de Invenţii ediţia a 39-a, desfăşurat la Geneva (Elveţia). Apa potabilă iodată aqua unIQa a adus în palmaresul onorific al Republicii Moldova încă o Medalie de Aur (GOLD MEDAL), repetînd succesul anului 2009. Rezultatul obţinut de reprezentanţii RM se face remarcat mai ales în contextul expunerii la for a peste 1000 de invenţii din întreaga lume.
Distincţia a fost acordată pentru originalitatea invenţiei de Preşedintele Salonului Jean-Luc Vincent şi Juriul Internaţional, prezidat de academicianul David Taji. Una din calităţile apei potabile iodate aqua unIQa, evidenţiate în cadrul expoziţiei, este şi pronunţata acţiune anticancerigenă.
Deja şi-au manifestat interesul față de comercializarea apei potabile aqua unIQa marii magnați petrolieri din Iran: PALAYESH ESPADANA OIL şi compania australiană, recunoscută în întreaga lume - EVERPURE PTY LTD. În scurt timp urmează să fie inițiate şi negocierile pentru stabilirea parteneriatelor de afaceri.
În cadrul evenimentului desfăşurat în perioada 1 – 5 aprilie curent, savanţii moldoveni au adus argumente consolidate în sprijinul ideii că potenţialul ştiinţific al RM este un element indispensabil promovării imaginii peste hotare şi a dezvoltării.
„Am anticipat rezultatul. Eram sigur că comisia de experţi va aprecia astfel originalitatea invenţiei apei iodate, dar am ţinut în mare secret şi am lăsat ca emoţiile spre final să-şi spună cuvântul,” – a declarat Academicianul Aurelian Gulea, care a fost şi membru al Juriului Internaţional al Salonului de Inventică de la Geneva.
Dr.Prof. Grigore Friptuleac, Şeful Catedrei Igienă a USMF „Nicolae Testimiţanu” şi conducătorul ştiinţific al studiului efectuat pentru crearea apei iodate aqua unIQa, şi-a împărtăşit emoţiile trăite ca urmare a succesului prezentării invenţiei în cadrul forului: ”Suntem mândri de medaliile primite şi de faptul că am reuşit să demonstrăm tuturor că există o diferenţiere valorică vădită dintre produsele prezentate de noi şi cele obişnuite de rutină, atât de des întâlnite pe piaţa autohtonă. Acest succes ne încurajează şi ne face să conştientizâm că am realizat ceva bun şi, totodată, că suntem abia la jumătatea drumului şi trebuie să continuăm să ne îmbunătăţim toate produsele autohtone, după modelul apei iodate aqua unIQa, care a fost meritoriu apreciată la evenimentul din Geneva”.
Compania Gelibert, producătorul apei iodate aqua unIQa, se solidarizează cu savanţii care ne-au prezentat ţara lumii întregii în cadrul forului şi îşi exprimă simpatia şi respectul faţă de ei, în speranţa că în viitorul apropiat ştiinţa din Republica Moldova va beneficia de mai multă sustenebilitate.