Nume
Parola
Vizualizări: 4537
Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe 2010”
Chisinau, 2 Decembrie 2010 — În perioada 1 – 12 decembrie 2010 la Cluj se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru „Interferențe 2010”, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Directorul festivalului este Tompa Gábor, cunoscut regizor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Festivalul va cuprinde spectacole invitate din România și din străinătate:
LEONCE ŞI LENA de Büchner; ALCOOLICII de András Visky, ambele în regia lui Gábor Tompa, MĂSURĂ PENTRU MĂSURĂ de Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff; ROȘIA MONTANĂ PE LINIE FIZICĂ ŞI PE LINIE POLITICĂ de Peca Ştefan, Andreea Vălean, Radu Apostol, Gianina Cărbunariu, regia: Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean, Radu Apostol; STRIGĂTE ŞI SOAPTE de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban; LYSISTRATA SAU ORAŞUL FEMEILOR de Aristofan, în regia lui Dominique Serrand; JURNALUL UNUI NEBUN de Gogol, în regia lui Tom Dugdale, producții
ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj; PYRAMUS & THISBE 4 YOU după Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija, producție a Teatrului Odeon, Bucureşti; IVONA, RINCIPESA BURGUNDIEI de Witold Gombrowicz, în regia lui László Bocsárdi, producție a Teatrului Tamási Áron, Sf. Gheorghe; VACATION FROM HISTORY (Process_City Trilogy, partea I), EX-POSITION (Process_City Trilogy, partea a II-a), regia: Boris Bakal, Katarina Pejovic, PROCESS IN PROGRESS (Process_City Trilogy, partea a III-a), regia: Boris Bakal, trilogie produsă de compania Shadow Casters, Croația, SFÂRŞIT DE PARTIDĂ de Beckett, în regia lui Krystian Lupa, producție a Teatro de la Abadía, Spania; FEBRĂ de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén, coproduc_ie Théâtre de l'Espace – Scène Nationale de Besançon, Le Nouvel Olympia - CDR, Tours, Apocryphe Tendance şi Athénée Théâtre Louis-Jouvet, Paris; LUMEA DE DINCOLO SAU STATELE ŞI IMPERIILE DIN LUNĂ, după romanul lui Cyrano de Bergerac, în regia lui Benjamin Lazar, producție a Théâtre de l’Incredule, Franța; WOYZECK de Büchner, coregrafia: Josef Nadj, producție a Cie Josef Nadj, Franța; ACEEAŞI MARE de Amos Oz, regia: Hanan Snir, produs de Teatrul Na_ional Habimah, Israel; OPERETA IMAGINARĂ de Valère Novarina, în regia lui Valère Novarina, producție a Teatrului Csokonai de la Debrecen, Ungaria; IVONA, PRINCIPESA BURGUNDIEI de Witold Gombrowicz, în regia lui Attila Keresztes, producție a Teatr Slaski, Katowice, Polonia și MOTHERS, în regia lui Alize Zandwijk,
producție a RO Theatre, Olanda; și coproduc_ia Sushi Center for the Urban Arts, San Diego şi a Teatrului Maghiar de Stat Cluj: RUINS TRUE, crea_ie colectivă de dans în spiritul lui Samuel Beckett de Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Sharokh Yadegari, Jess Humphrey şi Gábor Tompa, în regia lui Gábor Tompa.

Festivalul se deschide cu un concert extraordinar de jazz: ELEVATION – (SUA) și de vernisajul expoziției INTERFERENȚE – 1990 – 2010: Douăzeci de stagiuni la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Gábor Tompa, Directorul Festivalului Interferențe a declarat : „Avem speranța că cele 20 de spectacole sosite la acest festival din 8 țări diferite, dar şi toate celelalte evenimente ale acestui festival, vor fi un bun prilej pentru toți spectatorii prezenți ca, indiferent de cultura lor lingvistică ori spirituală, indiferent de poziția lor socială, să se poată confrunta cu ei înşişi, iar astfel să-şi regăsească şi semenii, să caute noi căi şi soluții umane în aceste vremuri tulburi şi lipsite de valori”.

Festivalul îşi propune prezentarea diversității formelor de dialog şi interactivitatea dintre diferitele culturi lingvistice şi teatrale. Este regretabil că la acest festival de mare importanță lipsește Republica Moldova. Care se confruntă cu un deficit de comunicare. Ne-o demonstrează și festivalul Молдфест.Рампа.Ру, ajuns la ed. 2-a, desfășurat recent la Chișinău și organizat de Teatrul de limbă rusă de pe str. Trandafirilor, la care nu a participat nici un teatru de limbă română din Republica Moldova, nu a exsitat nici un fel de dialog între oamenii de teatru de aici, cu excepția vorbitorilor de limbă rusă.

Încercarea noastră de a participa la festivalul „Interferențe” de la Cluj, din păcate, a eșuat. Ne-ar fi fost de mare folos. Ceea nu înseamnă că nu trebuie să informăm cititorii din Republica Moldova despre acest eveniment cu adevărat remarcabil din spațiul cultural românesc. Și nu numai.

Larisa UNGUREANU,
Președintele Ligii Criticilor de Teatru UNITEM