Nume
Parola
Vizualizări: 5343
Serviciul de iluminat public în dezbarea tinerilor la Pîrliţa
Pîrliţa, Făleşti, 28 Noiembrie 2010 — Ieri, 26 noiembrie 2010, în satul Pîrliţa, Făleşti, Asociatia Obsteasca "Caroma Nord" a implementat proiectul „Consolidarea încrederii prin democraţie participativă şi implicarea tinerilor în actul decizional" prin organizarea unei dezbateri publice pe tema „ Serviciul de iluminat public PRO si CONTRA".

În procesul de dezbatere au fost antrenate doua echipe, care şi-au prezentat mesajele urmarind să atraga cit mai multi susţinători din sala. Prezenţa la acestă dezbatere a consilierilor locali, dl Tudor Roşca şi dna Mariana Osadţa, a facut ca spiritele să se aprindă cît mai mult, dînd un colorit viu acestui eveniment. Moderator al dezbaterii a fost dl Moscalu Nicolae, care a facut ca evenimentul să fie cît mai interactiv.

Întrebările din public au fost interesante şi i-au facut pe tineri să găsească căt mai rapid răspunsuri, să argumenteze cît mai convingător, deoarece de aceasta depindea rezultatul votării propriu-zise. Mesajul final al echipelor a pus publicul să gindească critic asupra problemei iluminării străzilor în localitate.

Tinerii au foarte multe idei care puse în practica ar putea îmbunatăţi aspectul localităţii. Dacă tinerii se vor implica în majoritatea problemelor, totul ar fi mai uşor. În general, tinerii cunosc problemele localităţii, ei sunt interesaţi de ce se întamplă în comunitate pentru că aceasta reprezinta poate o opţiune pentru viitor, le-ar conveni să-şi trăiasca viaţa aici, nu în Italia sau altundeva.

Tinerii trebuie sa-şi spună unii altora şi să spuna lumii ceea ce ştiu - pentru a afla ce ştiu. Spunînd vor învăţa, Prin organizarea unui astfel de eveniment în localitate, noi am încercat să sa ne implicam mai mult in ceea ce priveste binele comunitatii.

La acest eveniment au participat preponderent persoane tinere care au învaţat că dezbaterile nu constau doar în prezentarea unor fapte, că nu putem conta pe o simplă relatare a unei mulţimi de date statistice şi exemple. Participănd la dezbateri, învaţăm să devenim liberi şi independenţi în gîndire şi acţiuni. Învătăm să ne comportăm civilizat, iar debaterii trebuie să ştie că ei nu pot şi nu nici nu trebuie întotdeuna să cîştige.

Tinerilor liceeni, care urmeaza pe 28 noiembrie curent să participe pentru prima dată la vot, li s-au înmînat Diplome nominale pentru participare şi implicare în actul decizional.

Activitatea data s-a desfasurat in cadrul proiectul „Consolidarea încrederii prin democraţie participativă şi implicarea tinerilor în actul decizional" este realizat de „Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova" prin intermediul Fundaţiei Est - Europene din resursele financiare acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA şi Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Mesajul aparţine „Alianţei Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Republica Moldova" şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.