Nume
Parola
Vizualizări: 5022
Masă rotundă cu tema: Scenografia – între teatru şi pictură
Chişinău, 16 Iunie 2010 — 15 iunie 2010. La Casa Actorului s-a desfăşurat o Masa rotundă cu tema: Scenografia – între teatru şi pictură. Au participat pictori-scenografi, critici de teatru, colaboratori de la Academia de Știinţe a Moldovei, invitaţi din mass-media. Organizatori: Liga criticilor de Teatru din Moldova, UNITEM.

Necesitatea discuţiei la tema propusă în jurul unei Mese rotunde a fost dictată de faptul că pictorii-scenografi din teatre nu s-au mai întâlnit la UNITEM de trei decenii, adică din anii 80 ai secolului trecut. Între timp s-au efectuat schimbări radicale nu doar în plan politic, social, economic, ci şi artistic. Teatrul basarabean de azi nu mai semănă cu teatrul moldovenesc de ieri. Sărăcia din ţară, cu regret, şi-a lăsat amprenta şi asupra esteticii teatrale, exprimată prin decor, costume, obiecte de recuzită. Asta nu înseamnă că bunele tradiţii din trecut trebuie lăsate uitării.

Pe de altă parte, a apărut o nouă generaţie de pictori-scenografi care s-a format în alte condiţii socio-culturale şi au acumulat o anumită experienţă în domeniu. La fel, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice pregăteşte pictori-scenografi. Unde? În ce mediu vor veni ei pentru a se realiza?

La moment, UNITEM numără în rândurile sale 19 pictori-scenografi. În realitate, ei sunt mai mulţi. Talentul şi l-au demonstrat semnând scenografia şi creând costume pentru spectacole montate nu doar în teatrele din Republica Moldova, ci având colaborări şi cu teatre din afara graniţelor ţării noastre.

O altă problemă care îi nelinişteşte pe scenografi este faptul că nu prea au unde-şi expune lucrările, sălile de pictură fiind destinate în majoritatea cazurilor artiştilor plastici. Mulţi pictori-scenografi nu sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. Scenografia, între timp, a devenit obiectul de studiu al unor colaboratori ai Academiei de Știinţă din Moldova care i-au dedicat articol, studii.

UNITEM este organizaţia profesionistă care şi-a deschis larg uşile pentru idei, pentru discuţii, pentru a desfăşura diverse manifestări, Mese rotunde, inclusiv şi cea din 15 iunie. Liga criticilor de Teatru din Moldova şi-a asumat obligaţia de materializa ideile creatorilor de teatru, contribuind la promovarea imaginii scenografilor, inclusiv în mass-media.

Acestea şi multe alte teme s-au dezbătut în cadrul Mesei rotunde de la UNITEM. În final, cei prezenţi au venit cu ideea de a pregăti un Album al scenografilor din Moldova care să includă lucrări realizate pe parcursul ultimilor decenii atât în teatrele dramatice, de operă şi balet, cât şi în teatrele de păpuşi. La fel, s-a propus ca discuţia să fie continuată la toamnă, după deschiderea următoarei stagiuni.De remarcat că Masa rotundă s-a desfăşurat intr-un anturaj benefic discuţiei, pictorii prezentând mai multe lucrări: tablouri, desene. Muzeul UNITEM a prezentat din colecţiile sale câteva lucrări care aparţin generaţiei de scenografi din anii 60-70.

Larisa Ungureanu, preşedintele Ligii criticilor de Teatru din Moldova