Nume
Parola
Vizualizări: 8444
[Comentariu] Bruxellul cedeaza teren in fata Tiraspolului
22 Aprilie 2010 — Declaratia intarziata a reprezentantei UE de la Chisinau a developat o pozitie destul de ambigua in problema arestarii lui Ernest Vardanean in regiunea transnistreana. La doua saptamani de la intemnitarea jurnalistului (7 aprilie) de catre institutiile de forta de la Tiraspol si dupa vizita lui Victor Osipov la Bruxelles, europenii au lansat un mesaj mai degraba indiferent, incoerent si confuz vizavi de aceasta.

In primul rand, desi recunoaste deobicei integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova, prin declaratia emisa la 21 aprilie, Bruxellul confera un grad de legitimitate actului de retinere a lui Vardanean de catre administratia de la Tiraspol. Invocand acest dosar, europenii au sustinut necesitatea respectarii drepturilor persoanelor detinute, suspectand doar calitatea actului juridic din regiunea transnistreana, dar nicidecum nu si legalitatea institutiilor din stanga Nistrului.

In al doilea rand, declaratia europeana nu descrie niciun fel de sanctiune potentiala adresata oficialitatilor de la Tiraspol. Nici macar regimul de circulatie simplificat pentru liderii transnistreni, pentru o perioada de 6 luni, nu a fost mentionat. In acest sens, UE a manifestat o slabiciune periculoasa, deoarece in ciuda incalcarii flagrante a drepturilor omului de catre regimul separatist transnistrean, este deschis in continuare accesul pe spatiul european pentru autoritatile de la Tiraspol. Situatia pare si mai delicata, dupa ce in cadrul Parlamentului European a fost condamnata ilegalitatea data, cerandu-se din partea reprezentantei europene de la Chisinau intreprinderea unor actiuni concrete in vederea ajutorarii lui Vardanean. Contrar acestui demers, delegatia UE din RM incearca sa “legalizeze” procedura juridica in care este implicat Vardanean, sustinand valabilitatea unor procese juridice in regiunea transnistreana doar daca acestea au loc pe cazuri concrete si specifice.

Continuare la Observatorul Politic (Denis Cenusa, politolog, expert independent): www.cenusadi.wordpress.com