Nume
Parola
Vizualizări: 6747
Buletin IDIS: Acordul de creditare dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză va putea fi semnat doar după prima revizuire a Programului de cooperare cu FMI
13 Aprilie 2010 — Acordul de creditare dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză va putea fi semnat doar după prima revizuire a Programului de cooperare cu FMI. Atunci vor putea fi aplicate noile politici FMI privind acumularea datoriei externe şi volumul creditelor non-concesionale.

Astfel, principalele constrângeri pentru autorităţile moldovene în contactarea creditului chinez de 1 miliard de dolari, promis în 2009, sunt datoria externă pe termen mediu în creştere a RM, care a atins deja cote alarmante, dar şi restricţiile FMI privind contractarea creditelor non-concesionale. Un alt risc ţine de instabilitatea politică, în contextul unui posibil scrutin anticipat.

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a doua ediţii a Buletinului de politică externă, produs de IDIS „Viitorul”. Tema acestui număr poartă genericul „China ar putea deveni un nou jucător important pentru Republica Moldova”. Analiza a fost scrisă de expertul în politici sociale şi dezvoltare Valentin Lozovanu.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană. Buletinul apare cu sprijinul financiar al the National Endowment for Democracy (NED) şi este disponibil doar în limba engleză.

Pentru abonare, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.

Descărcaţi aici cea de-a doua ediţie a Buletinului de politică externă.