Nume
Parola
Vizualizări: 5970
CELE MAI VALOROASE 10 INOVAŢII ALE A.2009
Chişinău, 9 Aprilie 2010 — METODE NOI ÎN TRATAREA CANCERULUI MAMAR

Conform unor studii în ultimii ani cancerul a devenit a doua cauza de mortalitate în lume, dupa bolile cardiovasculare si, tocmai de aceea, preventia si diagnosticul precoce sunt obiectivele cele mai importante care trebuie atinse, pentru a determina schimbarea tendintelor evolutive actuale ale maladiei.
În Republica Moldova maladiile oncologice, reprezinta o problema majora atât medicală cât si socială. Pentru soluţionarea acestei probleme savanţii în domeniul medicinii işi concentrează eforturile pentru a elabora şi implementa noi soluţii.
În acest sens cercetătorii de la Institutul Oncologic din Moldova au elaborat proiectul „Un nou aparat în tratamentul bolilor oncologice”, conducător Vasile JOVMIR, doctor habilitat în medicină. Scopul principal al proiectului a fost studierea efectelor în caz de folosire a undelor electromagnetice milimetrice (UEM) în tratamentul combinat a pacientelor cu cancer mamar, supuse unui tratament preoperator prin iradiere şi chimioterapie, elaborarea şi utilizarea metodelor noi de tratament.
Studiile experimentale au demonstrat posibilitățile deosebite în acest plan a undelor electromagnetice milimetrice de intensitate foarte joasă, aplicarea cărora a provocat o cicatrizare mai rapidă a plăgii. Această metodă a fost aplicată în cadrul studiului clinic la 62 paciente tratate până la operație cu radioterapie sau chimioterapie (respectiv 42 cu radioterapie și 20 cu chimioterapie). După operație nu au fost supuse altor tratamente, în cazul de față cu UEM sau lazer. Acest lot de paciente a fost comparat cu rezultatele obținute la pacientele tratate după operație cu UEM și UEM asociate cu iradiere lazer.
Tratamentul timp de 10 zile după operație cu UEM a micșorat cu 23% volumul limfei eliminate din plagă în comparație cu pacientele ne tratate cu UEM. La pacientele, care au primit tratament asociat UEM și lazeroterapie această diferență a fost și mai mare – 40%.
În rezultat au fost brevetate (Brevet Nr. 3557 şi 3589) 2 metode noi de tratament a plăgilor după mastectomie cu utilizarea UEM în combinare cu iradierea lazerelor de spectru LED (Red, lungimea de undă – 627 nm şi infraroşu (Ir, lungimea de undă – 850 nm).
În a.2009 Institutul Oncologic din Moldova a participat cu inovaţia „Un nou aparat în tratamentul bolilor oncologice” la Concursul „Topul inovaţiilor”, plasându-se pe locul 5 în topul celor mai valoroase 10 inovaţii ale anului. Cercetările însă nu se finalizează aici. În contunuare se preconizează studierea efectelor acţiunii UEM combinate cu lazeroterapie, în special cu spectru ultraviolet, elaborarea şi brevetarea a metodelor noi de tratament a pacienţilor oncologici. Elaborarea recomandărilor practice, implementarea lor în sistemul de sănătate ce va contribui la ameliorarea tratamentului şi calităţii vieţii bolnavilor oncologici.

Şef secţie Marketing,
Lidia Maier