Nume
Parola
Vizualizări: 4994
Miniştrii de externe ai statelor UE şi statelor Parteneriatului Estic s-au întâlnit la Bruxelles
9 Decembrie 2009 — Delegaţia Republicii Moldova, condusă de Viceprim-ministrul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat la Bruxelles la prima reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene şi ai statelor Parteneriatului Estic. Participanţii au evaluat procesul de implementare a Parteneriatului Estic de la etapa lansării acestuia la 7 mai, la Summit-ul UE de la Praga, şi au identificat liniile directorii pe termen scurt şi mediu.

Vicepremierul Iurie Leancă a subliniat angajamentul valorificării plenare de către Republica Moldova a oportunităţilor oferite de Parteneriatul Estic,  concentrându-le pe susţinerea procesului de realizare a reformelor interne. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a evidenţiat, în cadrul discuţiei, obiectivul principal al Guvernului Republicii Moldova - negocierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care să prevadă concomitent stabilirea unui spaţiu de comerţ liber şi aprofundat. Totodată Vicepremierul a menţionat priorităţile cooperării multilaterale în cadrul Parteneriatului Estic, care vizează domeniul liberei circulaţii a persoanelor, reglementării comerciale, eficienţei şi securităţii energetice, consolidării capacităţilor instituţionale ale autorităţilor publice centrale şi locale. 

Pe parcursul vizitei sale la Bruxelles, Ministrul Leancă a avut un şir de întrevederi bilaterale cu omologii săi din Germania, Suedia, Polonia, Portugalia şi statelor implicate în Parteneriatul Estic. Iurie Leancă a evidenţiat, în cadrul discuţiei, priorităţile politicii de integrare europeană a Republicii Moldova, accentuând necesitatea facilitării regimului de vize cu Uniunea Europeană. Consolidarea cooperării bilaterale în vederea realizării obiectivelor de interes reciproc a fost un alt subiect pe agenda discuţiilor.

Iurie Leancă şi ministrul polonez de externe au participat şi la un seminar organizat de Centrul de Politici Europene. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a prezentat opinia ţării sale vis-a-vis de evoluţiile pe viitor a Parteneriatului Estic. 

Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul