Nume
Parola
Vizualizări: 6783
Directorul RACVIAC a vizitat Ministerul Apărării
26 Noiembrie 2009 — Aspiraţiile europene ale R. Moldova oferă deschiderea necesară pentru o participare mai dinamică la iniţiativele regionale în Europa de Sud-est. Declaraţii în acest sens a făcut astăzi, 26 noiembrie, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa în cadrul întrevederii cu ambasadorul Nikola Todorcevski, directorul RACVIAC - Centrul pentru cooperare în domeniul securităţii.

„Datorită parteneriatului cu RACVIAC, R. Moldova are acces la oportunităţile privind perfecţionarea profesională în cadrul conferinţelor, seminarilor, atelierelor şi cursurilor de instruire”, a afirmat ministrul Apărării. „Apreciem înalt activitatea RACVIAC privind  asistenţa în realizarea reformelor militare şi depăşirea consecinţelor lor negative, precum şi asigurarea controlului asupra armelor mici şi uşoare.  R. Moldova va susţine iniţiativele lansate de organizaţie, deoarece ceea ce cîştigăm din comunicare, cooperare şi dialog, sporeşte transparenţa în Europa de Sud-est”, a subliniat Vitalie Marinuţa. 

Nikola Todorcevski a opinat că RACVIAC este deschis pentru promovarea dialogului şi cooperării în probleme de securitate în Europa de Sud-est printr-un parteneriat al ţărilor din regiune şi a partenerilor internaţionali. Ambasadorul Todorcevski s-a referit inclusiv la activităţile RACVIAC în anul 2010 şi s-a arătat interesat de perspectivele participării Armatei Naţionale la măsurile planificate. Totodată, Nikola Todorcevski  a fost informat că Ministerul Apărării va extinde mandatul reprezentantului R. Moldova în RACVIAC pînă în 2011. De remarcat că din februarie 2009, funcţia de reprezentant al Armatei Naţionale la RACVIAC este exercitată de locotenent-colonel Sergiu Railean.

Ministrul Apărăii Vitalie Marinuţa a apreciat înalt schimbul de opinii cu ambasadorul Nikola Todorcevski şi şi-a exprimat speranţa că desemnarea sa în această funcţie va contribui la intensificarea colaborării dintre Armata Naţională şi RACVIAC. De menţionat că Nikola Todorcevski a preluat funcţia respectivă de la ambasadorul Nedžad Hadžimusić din octombrie curent.

Din componenţa RACVIAC fac parte circa 30 de ţări membre, iar R. Moldova a aderat la iniţiativa regională RACVIAC în anul 2004. RACVIAC a fost creat în anul 2000 ca Centru Regional de Asistenţă în Verificarea şi Implementarea Controlului Asupra Armelor, iar în 2007 a fost transformat în RACVIAC – Centrul pentru Cooperare în Domeniul Securităţii.


Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Maior Alexandru JOSAN, Şef Serviciul Relaţii Publice,
Ministerul Apărării al R. Moldova, şoseaua Hînceşti 84, MD-2021 Chişinău,
Tel: +373 22 252090, +373 079707243 (mobil), e-mail: josanualex29@yahoo.com