Nume
Parola
Vizualizări: 4271
Lupu pregatit de alegeri anticipate?
25 Noiembrie 2009 — In mare parte umbrita de mass-media pro-guvernamentala ruseasca, vizita lui Marian Lupu la Sankt-Petersburg contureaza miscari semnificative in cadrului blocului liberal-democrat.

Comunicarea "discreta" dintre M. Lupu si E. Sevciuk, liderul formatiunii politice transnistrene "Obnovlenie", la reuniunea partidului rusesc controlat de Kremlin, releva complexitatea legaturilor dintre liderul Partidului Democrat din Moldova si oficialii rusi. Despre aceasta vorbesc simpatiile sistematic enuntate de Lupu fata de Moscova, lucru observat inclusiv dupa revenirea lui de la Sankt-Petersburg. Mai mult, revendicarea ferventa a pozitiilor favorabile intereselor rusesti in privinta neutralitatii RM, atentia deosebita fata de "identitatea moldoveneasca" si statalitatea RM contrapuse "manifestarilor unioniste" ale altor lideri ai AIE, subtiaza drastic pozitia celor care contesteaza relatia pe axa Lupu-Moscova.

Retorica tot mai agresiva a lui Lupu si incercarile lui de a se impune opiniei publice autohtone si straine, in calitate de exponent aparte al Aliantei pentru Integrarea Europeana (AIE), tradeaza o serie de intentii din partea liderului democrat si a formatiunii conduse de el:

* Distantarea subtila de mesajul aripei liberale a AIE pentru a convinge grupul "reformist" al PCRM sa voteze pentru Lupu la alegerile prezidentiale din luna decembrie curent;
* Demonstratia unui traseu al democratilor independent de cel al liberalilor pentru a atrage cat mai multa influenta din partea Rusiei (care incearca sa simuleze neimplicare in afacerile interne ale RM) in procesul de alegere a Presedintelui RM.
* Asigurarea unor conditii benefice pentru PDM in cazul unui fiasco la apropiatele alegeri prezidentiale. In acest sens, Lupu poate conta pe popularitatea sa crescanda (peste 30%), acceptul formal al Bruxellului interesat intr-o putere echilibrata si prietenoasa Rusiei (pentru a nu multiplica cazul Georgiei sau declansarea unor noi "crize politice" dupa modelul ucrainean sau cel moldovenesc recent), dar in primul rand "asistenta" ruseasca concretizata in fluturarea cu "creditul magic", pana in prezent de facto "inghetat" pentru guvernarea liberala (fara a lua in calcul democratii), sau mediatizarea ampla pe calea surselor rusesti a semnarii unui acord de colaborare dintre PDM si formatiunea ruseasca fruntasa - "Edinaia Rosia" etc.

Continuarea la Observatorul Politic (Denis Cenusa, politolog): www.cenusadi.wordpress.com