Nume
Parola
Vizualizări: 4279
Comunistii manifesta slabiciune...?
27 Octombrie 2009 — Amanarea alegerii presedintelui R. Moldova si planurile Aliantei pentru Integrare Europeana de a opera modificari in Constitutia moldoveana pentru a depasi crizele politice curente sau altele potentiale complica situatia comunistilor, pentru care anticipatele devin tot mai ireversibile. In absenta unor surse externe de legitimare, PCRM pretinde la sustinerea Stangii Europene, care ar fi acuzat guvernarea liberal-democrata de faptul ca ar submina dezvoltarea institutiilor democratice moldovenesti. Potrivit comunistilor moldoveni [1], "stanga europeana" este indignata de politicile neo-liberale ale guvernarii RM, care afecteaza stabilitatea societatii moldovenesti, exercitand modificari in Codul Audiovizualului, limitand drepturile opozitiei, renuntand la politicile sociale si la continuarea reglementarii transnistrene (se arata in comunicatul emis de PCRM). Totusi, declaratia publicata de comunisti nu a fost confirmata de nici-un reprezentant al Stangii europene, lipsind chiar si pe pagina oficiala a miscarii politice [2]. Aceasta exprima o doza inalta de neincredere fata de mesajul comunicat de comunisti. In favoarea acestui lucru mai vorbeste si subiectele care ar fi fost formulate de formatiunile de stanga din Europa privitor la reprimarea mass-mediei incomode, incalcarea drepturilor opozitiei si pastrarea cadrului de reglementare a problemei transnistrene, care in realitate, au fost proiectate si vehiculate de nimeni altcineva decat comunistii moldoveni. De asemenea, exista o probabilitate minora ca influenta Stanga Europeana ar fi transmis mesajul sau exclusiv via PCRM, exceptand sursele locale de informare (deobicei, folosite de celelalte miscari politice europene), cat si propriile argumente in aceasta privinta.

Promovarea acestui comunicat de catre comunisti are motivatii diverse:

* Sporirea legitimitatii externe a comunistilor. Atat Moscova, cat si Bruxellul evita sa adreseze mesaje oficiale serioase comunistilor, deoarece situatia politica din R. Moldova nu este destul de ambigua. Iar orice sustinere politica a PCRM-ului de catre acesti actori regionali contribuie indirect la perpetuarea crizei politice si la prefigurarea unor alegeri anticipate, tratate de ambii poli geopolitici atat ca oportunitati, cat si ca riscuri majore pentru raportul actual de forte si influenta lor politica asupra lor.
* Activizarea dialogului Chisinau-Bruxelles. Intensificarea negocierilor guvernarii liberal-democrate cu institutiile europene si organizatiile internationale pe diverse subiecte este interpretata de PCRM ca un esec de imagine, care reduce esential raza lor de manevra in procesul de influentare a proceselor politice din RM, in special alegerea sefului statului. Pentru a minimiza efectele negative, comunistii au incercat sa contrabalanseze sprijinul european acordat Aliantei de catre variati actori europeni, cu o critica deocamdata neprobata si controversata a camarazilor din Stanga europeana.
* Comunistii sunt in dificultate. Miscarile pozitive ale noii conduceri irita comunistii, ceea ce ii impune sa imbine critica locala cu cea de natura europeana (chiar daca putini sunt capabili sa verifice veridicitatea mesajelor adresate actorilor RM de catre miscarile politice europene)
* Sau comunistii exercita presiuni de alt ordin asupra Aliantei cu scopul de o dezbina. Or, mediatizarea obiectiilor Stangii Europene fata de liberal-democrati, in viziunea PCRM, urmareste convingerea PDM privind necesitatea formarii unei coalitii de centru-stanga (PCRM-PDM), distingand tot mai multe trasaturi anti-sociale in actiunile AIE. Confrom acestei logici, democratii ar fi pusi in situatia de a alege intre o guvernare nepopulara si periculoasa pentru performantele lor politice/electorale ulterioare sau sa alcatuiasca impreuna cu comunistii mecanisme noi de colaborare compatibile cu politicile socialiste sprijinite larg de catre cetateni/potentiali electori.

Mai multe puteti accesa la Observatorul Politic (Denis Cenusa, politolog): www.cenusadi.wordpress.com