Nume
Parola
Vizualizări: 3776
La Istanbul, a avut loc reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est
9 Octombrie 2009 — Astăzi, 9 octombrie 2009, la Istanbul, a avut loc reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), precedată de Reuniunea Comitetului Directorilor Politici SEECP, evenimente organizate sub auspiciile Preşedinţiei Republicii Turcia la acest aranjament regional. Republica Moldova a fost reprezentată de către dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate priorităţile Preşedinţiei Turciei pe durata exercitării mandatului, printre care se numără problematica integrării europene şi crearea unei viziuni noi asupra cooperării regionale în Europa de Sud-Est. De asemenea, a fost coordonat şi aprobat calendarul evenimentelor SEECP, precum şi discutate alte subiecte relevante pentru statele din regiune.

Participanţii au convenit asupra necesităţii asigurării continuităţii activităţilor SEECP, iniţiate pe durata Preşedinţiei Republicii Moldova, fiind înalt apreciate progresele obţinute în mai multe domenii de cooperare care urmează a fi valorificate în continuare. A fost reiterată necesitatea sporirii vizibilităţii activităţii Consiliului Regional de Cooperare (CRC) pe plan regional şi internaţional, fiind ghidat politic de către SEECP şi servind drept mecanism de realizare în practică a deciziilor şi proiectelor regionale.

Republica Turcia a preluat mandatul de Preşedinte pentru perioada 2009-2010 în cadrul Summit-ului SEECP de la Chişinău din 4-5 iunie 2009.
                *        *             *
Republica Moldova a obţinut statutul de observator la SEECP în anul 2005, iar la 4 mai 2006, în cadrul Summit-ului Şefilor de Stat şi Guvern ai SEECP de la Thessaloniki, ţara noastră a devenit membru cu drepturi depline. La 21 mai 2008, în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Şefilor de Stat şi Guvern ai SEECP de la Pomorie (Bulgaria), Republica Moldova a preluat Preşedinţia SEECP pentru perioada 2008-2009, reprezentând la nivel regional, european şi internaţional 11 state sud-est europene, 3 dintre care sunt membre ale Uniunii Europene.

Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul