Nume
Parola
Vizualizări: 7831
Consult Group se pronunţă asupra situaţiei de furt al proprietăţii intelectuale pe INTERNET
Chisinau, 9 Septembrie 2009 — Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii informaţionale specialiştii în proprietatea intelectuală din cadrul Companiei de consultanţă în afaceri Consult Group constată creşterea cazurilor de încălcare a drepturilor de autor în reţeaua INTERNET.

Irina Bargan, jurist specializat în rezolvarea cazurilor de furt a proprietăţii intelectuale din cadrul Consult Group recomandă autorilor ce îşi  postează operele pe Internet, în primul rând să-şi semneze opera, şi să indice anul, luna şi ziua exactă. Un alt pas pentru protejarea dreptului de autor, spune jurista, este utilizarea semnului „copyright” pentru a atenţiona alţi utilizatori că opera îi aparţine. O altă soluţie ar fi ca autorii să-şi expedieze informaţia pe e-mail sau prin poştă simplă astfel încât data de expediere să fie expres indicată, iar în eventualitatea desfăşurării unui proces de judecată această probă ar putea fi luată în calcul de către instanţa de judecată.

De asemenea, Consult Group aminteşte că persoana culpabilă de violarea drepturilor de autor poartă răspundere în conformitate cu legislaţia civilă, administrativă şi penală, iar pedeapsa maximă pentru astfel de infracţini este privarea de liberate pe un termen de la 3 la 5 ani.