Nume
Parola
Vizualizări: 3683
Consultări consulare moldo-ungare
Chisinau, 3 Septembrie 2009 — La 3 septembrie 2009, la Chişinău, s-au desfăşurat consultări moldo-ungare în materie consulară, la nivel de şefi de departamente. Delegaţia moldovenească a fost condusă de dl Constantin Burghiu, Director al Departamentului Afaceri Consulare al MAE IE.

Subiectele abordate au vizat dificultăţile întâmpinate de către cetăţenii Republicii Moldova pe teritoriul Republicii Ungaria, activitatea Centrului Comun de Eliberare a Vizelor (CCEV) din cadrul Ambasadei Republicii Ungare la Chişinău şi posibilităţile de extindere a funcţionării acestuia. De asemenea, a fost discutată necesitatea implementării, în perioada imediat următoare, a proiectelor comune din cadrul Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, semnat la 5 iunie 2008, precum şi nivelul de realizare în practică a acordurilor bilaterale în domeniul consular.

Partea ungară a fost informată despre situaţia curentă privind perfectarea vizelor de către cetăţenii moldoveni, în contextul realizării Acordului între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor, semnat la 10 octombrie 2007, la Bruxelles, precum şi despre interesul pentru introducerea noilor modificări în regimul actual prin stabilirea unor facilităţi suplimentare în procesul de solicitare a vizelor.

Programul consultărilor a inclus şi o întrevedere cu dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care a exprimat mulţumiri din partea autorităţilor moldoveneşti pentru asistenţa acordată ţării noastre de către Ungaria în procesul de integrare europeană. Cu titlu special, a fost subliniata importanţa lansării în viitorul apropiat, eventual pe parcursul Preşedinţiei suedeze, a negocierilor noului Acord moldo-comunitar, începerii dialogului referitor la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM în spaţiul european şi a prevederilor Acordului de comerţ liber aprofundat cu UE.

Delegaţia Republicii Ungaria a reiterat disponibilitatea de a sprijini în continuare Republica Moldova în lansarea dialogului cu privire la liberalizarea regimului de vize cu UE. Oaspeţii maghiari şi-au exprimat, de asemenea, interesul pentru consolidarea cadrului juridic moldo-ungar prin definitivarea şi semnarea proiectelor de acorduri cu relevanţă pentru domeniul consular aflate în proces de examinare de către părţi.

Referindu-se la activitatea Centrului Comun de Eliberare a Vizelor, partea ungară a informat că în primele luni ale anului 2010 Finlanda, Belgia, Elveţia şi Grecia vor adera la Centru, ceea ce va permite ca cetăţenii moldoveni să-şi perfecteze vizele pentru statele respective la Chişinău. Totodată, interlocutorii au adus la cunoştinţă despre etapa de negociere a aderării Croaţiei şi Slovaciei la CCEV.

Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul