Nume
Parola
Vizualizări: 5639
Ministrul Apărării Vitalie VRABIE, „Armata Naţională este în faza decisivă de transformare...”
Chisinau, 2 Septembrie 2009 — Armata Naţională este în faza decisivă de transformare într-o structură capabilă să execute misiuni pe timp de pace şi în situaţii de criză, cu cheltuieli adecvate posibilităţilor statului. Declaraţii în acest sens a făcut ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Vrabie, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia aniversării a XVIII-a de la crearea Armatei Naţionale.       

Potrivit lui Vitalie Vrabie, schimbările care s-au produs în armată vizează instruirea trupelor, modernizarea infrastructurii şi înzestrarea cu echipament. „În ultimii doi ani, investiţiile în infrastructura militară se cifrează la 34,6 mln. lei. Unităţile militare au fost modernizate prin gazificarea şi termoficarea cazărmilor şi cantinelor ostăşeşti, care au fost dotate cu utilaj modern. De asemenea, au fost reparate capital sistemele de apeduct, canalizare, zeci de depozite de armament şi alimente din dotarea armatei”, a subliniat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării a accentuat că prin intermediul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, Ministerul Apărării a înregistrat succese notabile şi din punct de vedere al reformei structurale. Vitalie Vrabie a reiterat că dialogul dintre Moldova şi NATO nu contravine nicidecum principiului de neutralitate al ţării noastre, iar colaborarea axată pe prevederile IPAP, complimentează eforturile R. Moldova de transformare a societăţii pe calea integrării în Uniunea Europeană.
Una din priorităţile Ministerului Apărării, în opinia ministrului Apărării, rămîne a fi asigurarea cu spaţiu locativ pentru circa 800 de militari ai Armatei Naţionale. În acest context, planurile de îmbunătăţire a calităţii vieţii militarilor prevăd obţinerea mijloacelor financiare din comercializarea unor terenuri de pămînt. Vitalie Vrabie a precizat că licitarea loturilor respective în condiţiile crizei economice mondiale nu a fost rentabilă anul acesta.

Totodată, Vitalie Vrabie a remarcat că raţia alimentară a soldaţilor s-a îmbunătăţit esenţial comparativ cu anii precedenţi. Zilnic soldaţii sînt asiguraţi cu 4258 kkal, în condiţiile în care cheltuielile lor energetice sînt de circa 3531 kkal. În afară de aceasta, tinerii care cîntăresc peste 90 de kg, beneficiază în timpul serviciului militar de 2 porţii de hrană. Calculele experţilor relevă că pentru întreţinerea unui militar în termen din bugetul armatei se alocă anual circa 31000 lei. Această sumă include hrana, echipamentul, asigurarea medicală a soldaţilor, precum şi cheltuieli pentru alte servicii de întreţinere. În final, ministrul Apărării a specificat că Armata Naţională a participat în anul curent la diferite aplicaţii şi exerciţii internaţionale. Recent, Armata Naţională a detaşat în Serbia un contingent de 16 medici militari la exerciţiul multinaţional „Medceur 2009”. De asemenea, în plan intern, Armata Naţională a desfăşurat conform programului pregătirii de luptă toate exerciţiile şi antrenamentele planificate, inclusiv desantarea efectivului în termen din trupele cu destinaţie specială.

Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova