Nume
Parola
Vizualizări: 4997
Un nou agregat elaborat la Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”
Chisinau, 17 August 2009 — Menirea agregatului pentru producerea nutreţurilor combinate e clară de la sine, dar în cazul acesta  este vorba de obţinerea unui furaj deosebit pentru hrănirea animalelor. Agregatul, elaborat la Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”, produce un amestec determinat ca urmare a reglării instalaţiilor în ordinea tehnologică şi în acelaşi timp cuplate; realizează alimentarea cu materia primă de bază, măcinatul şi concomitent amestecarea (malaxarea) cantităţii anterioare.

Soluţia nouă tehnică, realizată de un grup de ingineri şi tehnicieni de la institut, constă din cicluri scurte de timp, comparativ cu cele obişnuite, ceea ce generează o creştere de cîteva ori a productivităţii. Avantajul principal îl constituie eliminarea cîntăririi manuale a ingredientelor de bază. Furajul gata amestecat se ambalează în saci sau în vrac şi se transportă la locul depozitării. Din echipa de autori a noului agregat fac parte membrul corespondent Ion Hăbăşescu, directorul Institutului de Tehnică Agricolă „Mecagro”, dr. Valerian Cirimpei, vicedirector, Mihail Agarcov, conducător de proiect, inginerul Nicolae Balaban, şeful Laboratorului mijloace tehnice.

Un alt sector de utilizare a agregatului vizează măcinatul cerealelor. În acest caz, concasorul, dacă e necesar, va cîntări cantitatea de cereale supusă măcinării. Melcul malaxorului va transporta produsul final în saci sau în alte mijloace de depozitare.

Venim şi cu alte detalii: agregatul constă din conducta de absorbţie, concasor cu ciocane, buncăr pentru măciniş, cadru, malaxor, tub de golire şi panoul de comandă.

Principiul de funcţionare. Din spaţiile de depozitare produsele şi celelalte componente mari, ajung în concasorul agregatului prin furtunul de absorbţie. Materialul introdus în interior este fărîmiţat cu ajutorul ciocanelor. Ajunse la structura de mărimi corespunzătoare acestea trec în malaxor, unde şi se realizează un amestec perfect cu o omogenizare superioară.

Pentru realizarea unui amestec este suficient de 10-12 minute. Şi mai puţin timp este indicat pentru pregătirea nutreţului din concentrate şi suplimente, dar mai mult -  pentru cele din premixe.

Cu acest agregat original se pot obţine nutreţuri pentru orice soi de animale, atît pentru creştere, cît şi pentru îngrăşare. Desigur, înainte de trecerea la fabricarea altor nutreţuri combinate specialiştii recomandă ca agregatul fie curăţat.

Relaţii la telefoanele:
Gh. Severin, şef de laborator:  47-36-98; 43-86-38.
N. Balaban, şeful Laboratorului  mijloace tehnice: 43-86-15

Tatiana Rotaru,
Serviciul de presă al A.Ş.M.