Nume
Parola
Vizualizări: 4781
Geniştii militari au neutralizat o captură de muniţii la Criuleni
15 August 2009 — O captură de muniţii din perioada celui de-al doilea război mondial, a fost neutralizată de geniştii Armatei Naţionale, astăzi, 15 august, la solicitarea autorităţilor raionului Criuleni.

Echipa de genişti a Batalionului „Codru” a identificat în satul Gruglic 11 obuze de artilerie de calibru 102 mm. Muniţiile au fost descoperite de Pantelei Fondos, în vîrstă de 57 de ani. Acesta a găsit obiectele explozive în timpul lucrărilor de grădinărit şi nu a bănuit nici o secundă că familia lui a trăit zeci de ani cu o captură de muniţii la cîţiva metri de casă. 

Geniştii militari au estimat că muniţiile depistate în satul Gruglic s-au aflat în sol peste 60 de ani. Reieşind din faptul că obiectele explozive erau în stare avansată de uzură şi puteau detona în orice moment, geniştii militari au transportat muniţiile cu o maşină de încărcături speciale. Pentru neutralizarea obiectelor explozive în condiţii de securitate,  întreaga captură de muniţii va fi nimicită în poligonul militar din Bulboaca.
   
De menţionat că în opt luni ale anului în curs, în raionul Criuleni, au fost depistate circa 30 obiecte explozive din perioada celui de-al doilea război mondial. În total, pe parcursul anului 2009, geniştii Armatei Naţionale au lichidat în diferite localităţi ale R. Moldova circa 820 obiecte explozive.

Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova