Nume
Parola
Vizualizări: 4883
Soldaţii din trupele speciale au reluat salturile cu paraşuta
Chisinau, 12 August 2009 — Un grup de soldaţi ai Batalionului cu destinaţie specială „Fulger”, aflaţi în serviciul militar de circa opt luni, au efectuat primul lor salt cu paraşuta la Baza de aviaţie „Decebal” din Mărculeşti.

Soldaţii din trupele speciale au reluat salturile cu paraşuta după o pauză de 5 ani, iar pregătirea de desant a efectivului în termen a fost reluată datorită înzestrării cu echipament modern de paraşutare a Batalionului „Fulger”. Pentru desantarea efectivului de la înălţime au fost folosite sistemele de paraşutare MC-5. Aceste modele sînt folosite inclusiv de trupele speciale ale armatei americane şi au înlocuit modelele de producţie sovietică, care aveau termenul de folosinţă expirat.

„Desantarea militarilor din cadrul Batalionului „Fulger” denotă că instruirea militară în Armata Naţională este completă şi diversificată”, a declarat Comandantul Armatei Naţionale, general de divizie Ion Coropcean. „În cadrul procesului de reformă militară trupele speciale au fost înzestrate cu echipament modern, astfel încît soldaţii încorporaţi în această subunitate să fie pregătiţi temeinic pentru efectuarea salturilor cu paraşuta. Echipamentul nou funcţionează ireproşabil, iar efectivul efectuează salturile în condiţii de securitate maximă”, a subliniat comandantul Armatei Naţionale.

Potrivit maiorului Mihai Olaru, comandantul Batalionului „Fulger”, în cadrul pregătirii de desantare, militarii în termen şi pe contract au fost ridicaţi în aer de o aeronavă militară şi desantaţi de la înălţimea de 1600-2000 de metri. Paraşutarea a avut loc prin metodă forţată care presupune deschiderea automată a paraşutei după 3-4 secunde de la desantare. Conform planului de instruire militară pentru anul 2009, militarii din componenţa Batalionului „Fulger au efectuat în total peste 150 de salturi.
De remarcat că în cadrul antrenamentelor pentru exerciţiul multinaţional „Acer 2009”, desfăşurate în luna mai la Baza de aviaţie „Decebal”, efectivul pe contract al Batalionului „Fulger” a efectuat peste 170 de salturi cu paraşuta.

Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova