Nume
Parola
Vizualizări: 4783
Geniştii militari au prevenit două explozii la Căuşeni şi Hînceşti
11 August 2009 — Patru obiecte explozive, care au pus în pericol viaţa locuitorilor din oraşul Căuşeni şi Hînceşti, au fost neutralizate de geniştii militari în prima săptămînă a lunii august. 

Potrivit căpitanului Sergiu Chilivnic, specialist în cadrul Serviciului Geniu al Armatei Naţionale, două proiectile de artilerie de calibrul 122 mm, au fost depistate în timpul lucrărilor agricole în oraşul Căuşeni. Geniştii militari au transportat proiectilele la Baza de instrucţie Bulboaca pentru că  nimicirea lor la faţa locului era imposibilă din motive de securitate. Obiectele explozive au fost neutralizate prin explozie în condiţii de securitate maximă, iar intervenţia lor promptă a prevenit producerea de victime umane şi pierderi materiale.

Totodată, geniştii Batalionului „Codru” au fost solicitaţi să intervină în oraşul Hînceşti. Autorităţile locale au apelat la geniştii militari pentru a dezamorsa două bombe de aruncător de calibrul 82 mm, din perioada celui de-al doilea război mondial. Reieşind din faptul că obiectele explozive erau în stare avansată de uzură şi puteau detona în orice moment, geniştii au transportat obiectele explozibile în poligonul militar din Bulboaca. Bombele de producţie sovietică au fost nimicite prin detonare, iar echipa condusă de căpitanul Vitalie Gurulea, a îndepărtat în acest fel pericolul ce ameninţa viaţa populaţiei din Hînceşti.

De menţionat că în opt luni ale anului în curs, geniştii Armatei Naţionale au lichidat 805 obiecte explozive în diferite localităţi ale R. Moldova.

Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova