Nume
Parola
Vizualizări: 4293
Delegaţia R. Moldova în CUC înaintează declaraţia privind utilizarea ilegală a armamentului în Zona de Securitate
Chisinau, 31 Iulie 2009 — În cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC) de joi, 30 iulie, delegaţia Republicii Moldova a înaintat spre examinare reprezentanţilor CUC declaraţia privind utilizarea ilegală a armamentului în zona de răspundere a Forţelor Comune de Menţinere a Păcii. În contextul dat, delegaţia R. Moldova evidenţiază încălcarea gravă a „Instrucţiunii înarmării Forţelor de Menţinere a Păcii, comandamentului militar, grupelor operative de cercetare, colaboratorilor organelor de drept şi utilizarea armamentului în timpul îndeplinirii obligaţiunilor funcţionale în Zona de Securitate.”  Încălcarea instrucţiunii date a fost marcată în cazul unui şir de incidente produse pe parcursul ultimilor ani, unde armamentul automat a fost utilizat de structuri şi persoane neabilitate, prin Hotărîrile şi Instrucţiunile CUC, de a purta armă (adresarea integrală a delegaţiei RM se anexează mai jos).

De asemenea, în cadrul şedinţei CUC a fost audiat şi aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) privind situaţia în Zona de Securitate pentru perioada 22-28 iulie. Discuţiile la subiectul dat s-au axat pe problema reţinerii la 21 iulie a.c. a inspectorului de poliţie din localitatea Hadjimus de către colaboratorii organelor de drept transnistrene. Reţinerea acestuia a fost realizată cu încălcarea punctului 3.3 a Hotărîrii CUC 452 din 2 iunie 2002, care stipulează faptul că în cazul reţinerii unui colaborator al organelor de drept al uneia dintre părţi (Republica Moldova sau regiunea transnistreană) în Zona de Securitate, comandantul militar şi observatorii militari sînt obligaţi să fie informaţi imediat, pentru a se deplasa la locul faptei şi a documenta incidentul. După dezbateri aprige la capitolul dat, CUC a dat indicaţii CMÎ şi reprezentanţilor organelor de drept a ambelor părţi în cadrul CUC de a analiza suplimentar subiectul dat, pentru soluţionarea ulterioară a problemelor înregistrate.
 
Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei de joi l-a constituit activitatea grupului de lucru responsabil pentru stabilirea componenţei numerice, structura şi colaborarea organelor de forţă în regiunile cu regim de securitate sporit. Delegaţia regiunii transnistrene continuă să insiste ca rezultatele activităţii grupului de lucru să fie raportate administraţiei oraşului Tighina. Scopul urmărit de delegaţia transnistreană îl constituie retragerea comisariatului de poliţie din oraşul Tighina. Această decizie ce nu ţine de competenţa CUC, avînd în vedere că retragerea comisariatului de poliţie contravine Acordului de la Moscova din 1992, care stipulează activitatea în paralel a organelor de drept ale RM şi regiunii transnistrene în oraşul Tighina. În lipsa unui consens, abordarea subiectului dat a fost transferat pentru şedinţa CUC din 17 septembrie a.c.

Totodată, în lipsa unui numitor comun, subiectul privind activitatea grupului de lucru, responsabil pe problema posturilor din Zona de Securitate, a fost transferat pentru şedinţa viitoare.