Nume
Parola
Vizualizări: 4255
Doi minori au rămas în viaţă ca prin minune, duminică, 19 iulie, după ce au manipulat două grenade de luptă în raionul Orhei
Orhei, 20 Iulie 2009 — Minorii au depistat muniţiile în pădurea Ţiganca, din vecinătatea satului Trebujeni. Deşi muniţiile din perioada celui de-a doilea război mondial puteau exploda în orice secundă, aceştia au luat muniţiile de la faţa locului şi le-au predat  pădurarului de la ocolul silvic.

Grenadele F-1 de producţie sovietică prezentau un pericol sporit de viaţă, deoarece ambele aveau focoase de luptă, iar una din grenade nu avea inelul de siguranţă. „Muniţiile depistate erau foarte ruginite şi într-o stare avansată de degradare după ce s-au aflat în sol mai bine de 60 de ani”, a comunicat  comandantul Batalionului de geniu „Codru”, locotenent-colonel Mihail Semionov.
Din cauza pericolului de explozie, a subliniat sursa citată, transportarea muniţiilor şi nimicirea lor în poligonul Bulboaca n-a fost posibilă. În aceste condiţii, grupul de deminare condus de locotenent major Gheorghe Racu, a nimicit muniţiile într-o carieră de extragere a lutului din vecinătatea satului Trebujeni.

Potrivit Serviciului Geniu al Armatei Naţionale, de la începutul anului în curs, geniştii militari au neutralizat circa 800 de obiecte explosive în diferite localităţi ale R. Moldova.

Maior Alexandru JOSAN
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova