Nume
Parola
Vizualizări: 1118
ADR Nord a inițiat evaluarea și actualizarea Programului regional sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord
Bălți, 22 Iunie 2023 — Responsabili de domeniul turism și cultură din cadrul administrațiilor publice locale de nivelul II din nordul țării au participat joi, 22 iunie 2023, la ședința grupului de lucru pentru evaluarea și actualizarea Programului regional sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord. Evenimentul a avut loc în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Împreună cu specialiștii ADR Nord, responsabilii de domeniul turismului din nordul țării au inițiat activitățile de evaluare și actualizare a PRS în domeniul sporirii atractivității turistice a regiunii, document strategic elaborat anterior prin intermediul căruia se pun bazele identificării unor noi oportunități de dezvoltare și promovare a patrimoniului turistic în nordul Republicii Moldova. Totodată, membrii grupului de lucru au discutat despre cele mai importante realizări în domeniul turismului din ultimii ani, iar specialiștii ADR Nord au prezentat unele oportunități de finanțare a proiectelor în domeniul turismului, cum ar fi Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027 și programul de granturi „Moldova turistică”, lansat de proiectul USAID „Competitivitate și reziliență rurală în Moldova”.

„La ședințele ulterioare ale acestui grup de lucru planificăm să invităm reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai grupurilor de acțiune locală și alți actori implicați fie în promovarea, fie în implementarea politicii în domeniul turismului. În cadrul ADR Nord, vom colabora cu Secția monitorizare și evaluare, care va fi responsabilă de elaborarea unui raport intermediar despre tot ce s-a făcut în domeniu, și Secția planificare și cooperare regională, care va identifica noi oportunități de dezvoltare a turismului și va actualiza programul existent”, a precizat Maria Prisacari, director ARD Nord.

„În nordul țării avem destinații turistice care merită să fie promovate și valorificate. Accesul către multe destinații turistice necesită să fie asigurat cu infrastructura necesară, iar acest aspect urmează să se regăsească în programul actualizat”, a subliniat șefa ADR Nord.

Între anii 2014-2017, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost elaborate PRS în șase domenii: (1) Alimentarea cu apă și canalizare; (2) Eficiența energetică în clădirile publice; (3) Managementul deșeurilor solide; (4) Drumuri regionale și locale; (5) Sporirea atractivității turistice și (6) Infrastructura de sprijin a afacerilor. Primele patru programe au fost elaborate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de GIZ Moldova, iar ultimele două programe au fost elaborate de ADR Nord.

PRS pentru nordul țării în domeniul turismului a fost aprobat de Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord în ianuarie 2017.

www.adrnord.md