Nume
Parola
Vizualizări: 942
Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru discută proiecte de dezvoltare urbană și revizuirea regulamentului în cea de-a doua ședință a anului
26 Mai 2023 — Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru a desfășurat cu succes, astăzi, 26 mai 2023, ce-a de-a doua ședință ordinară din acest an. Evenimentul, organizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), s-a desfășurat online pe platforma Zoom.

Pe agenda ședinței s-au regăsit subiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea regională. Unul dintre acestea a fost aprobarea regulamentului CRD revizuit, urmare a modificării HG 127/2008 din 22.02.23. Această revizuire reflectă adaptarea la noile cerințe și priorități ale dezvoltării regionale.

Un alt subiect crucial discutat a fost aprobarea listei cererilor de finanțare depuse în cadrul Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizarea economică și socială a orașelor. Aceste proiecte au fost propuse spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, având ca scop îmbunătățirea calității vieții în regiune.

Este important de menționat că Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a organizat pe data de 19 mai curent ședința finală a Comisiei de evaluare tehnică și financiară a notelor conceptuale/cererilor de finanțare recepționate în cadrul concursului pentru propuneri de proiecte în dezvoltare urbană. Această comisie a analizat și evaluat fiecare proiect în parte, folosind o grilă de evaluare specifică. Punctajele acordate de comisie au fost însumate de către secretarul comisiei și prezentate în ședința de astăzi pentru stabilirea pragului de trecere al proiectelor și înaintarea acestora spre examinare comisiei interministeriale pentru a fi incluse în programul Operațional Regional 2022-2024, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Membrii CRD Centru au stabilit pragul de trecere de 50 de puncte, promovînd astfel toate cele nouă proiecte.

CRD Centru este o structură funcțională deliberativă, fără personalitate juridică, ce își propune să coordoneze și să promoveze obiectivele politicii de dezvoltare regională la nivel local. Consiliul este responsabil de dezvoltarea generală în regiune și de aprobarea documentelor regionale. CRD Centru adună reprezentanți din cele 13 raioane: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești și Ungheni.