Nume
Parola
Vizualizări: 1168
Slovacia susține promovarea digitală a agroturismului în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 18 Mai 2023 — Producătorii regionali de alimente din nordul țării vor beneficia de suportul Slovaciei în promovarea digitală a agroturismului. Joi, 18 mai, la Bălți, compania slovacă Pro4CE, specializată în oferirea de consultanță în domeniile agricultură ecologică, turism și investiții în Europa centrală, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, au lansat un proiect în acest sens.

La evenimentul de lansare a proiectului au participat antreprenori din domeniul agroturismului și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de profil din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a salutat noua inițiativă de susținere a agroturismului în nordul Republicii Moldova și s-a referit la unele detalii privind specificul proiectului. „Proiectul va fi axat pe marketingul online al afacerii de agroturism. Pe parcursul implementării acestuia va fi folosită experiența în sprijinirea dezvoltării turismului și a zonelor rurale din Slovacia. Este al doilea proiect pe care îl implementăm în colaborare cu Pro4CE”, a precizat directorul ADR Nord.

Reprezentantul Pro4CE Erik Heidema susține că proiectul își propune să contribuie la facilitarea pătrunderii pe piață a alimentelor organice din nordul Moldovei prin instrumente digitale. „Aducerea de produse ecologice locale de înaltă calitate clienților va fi folosită ca instrument pentru dezvoltarea sectorului turistic în regiune. Această abordare sprijină producătorii regionali. Este o perspectivă ecologică și susține economia locală și dezvoltarea regională durabilă”, susține Erik Heidema.

În cele două zile de aflare în nordul Moldovei, experții slovaci și-au planificat să viziteze împreună cu specialiștii ADR Nord mai multe locații din regiune, unde sunt dezvoltate mici afaceri în domeniul agroturismului.

Proiectul își propune să stimuleze afacerile locale cu alimente organice din nordul Moldovei prin deschiderea accesului pe piața online pentru producătorii locali. Prin instrumente și platforme digitale personalizate, cum ar fi o carte de bucate online sau o hartă interactivă, producătorii regionali își vor spori ofertele de aventură gastronomică și rurală.

Pro4CE va implica ADR Nord, în calitate de partener local și actor regional cheie, pentru a ajuta la implementarea proiectului. Proiectul va sprijini, instrui și ghida participanții selectați prin întregul proces: de la dezvoltarea conținutului până la prezentarea digitală a ofertelor lor. Odată ce instrumentele digitale vor fi dezvoltate și testate, acestea vor fi puse și la dispoziția altor utilizatori.

Pro4CE va primi sprijin financiar din partea Slovak Challenge Fund (SCF) în calitate de candidat de succes în a treia cerere de propuneri. SCF este în căutarea soluțiilor din partea companiilor slovace pentru a aborda obiectivele specifice de dezvoltare. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace (MFEA SR) și implementat de Centrul Regional PNUD din Istanbul.

În anul 2021, în cadrul primului proiect implementat de ADR Nord și compania slovacă Pro4CE, au fost promovate, în premieră, mai multe destinații turistice din nordul Moldovei, prin intermediul unor spoturi și galerii de fotografii distribuite în mediul online. Ulterior, cele mai reprezentative fotografii s-au regăsit în unele publicații. Spoturile sunt disponibile pe site-ul ADR Nord, la rubrica „Galerie video”. Pro4CE este o companie de consultanță internațională independentă. Din 1993, Pro4CE își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Est, fiind specializată în Slovacia și Republica Cehă. Pro4CE oferă servicii concentrare pe consultanță internațională, agricultură, imobiliare și turism.

www.adrnord.md