Nume
Parola
Vizualizări: 1062
La Bălți a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de renovare a Muzeului de Istorie și Etnografie
Bălți, 17 Mai 2023 — Muzeul de Istorie și Etnografie din mun. Bălți s-a schimbat la față, devenind mai eficient din punct de vedere energetic și mai atractiv grație unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Lucrările de reabilitare a edificiului au fost executate în perioada august 2022 – aprilie 2023.

Miercuri, 17 mai 2023, la Bălți a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de renovare și modernizare a instituției muzeale. La eveniment au participat Boris Marcoci, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Angela Țurcanu, secretar general în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat; Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți; Maria Prisacari, directorul ADR Nord, specialiști ADR Nord, reprezentanții mai multor instituții abilitate și managerii companiei care a executat lucrările de renovare.

Participanții la eveniment au inspectat edificiul renovat al muzeului pentru a verifica volumul lucrărilor executate și calitatea acestora. Ulterior, membrii comisiei de recepție au semnat actele ce atestă finalizarea lucrărilor de renovare.

În cadrul evenimentului, secretarul general Angela Țurcanu a menționat că patrimoniul cultural și dezvoltarea destinațiilor turistice în regiuni necesită susținere continuă din partea statului. „Renovarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți este un exemplu pozitiv, care merită să fie multiplicat în cât mai multe localități din țară”, a precizat oficialul MIDR.

La rândul său, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat importanța acestui proiect pentru locuitorii și oaspeții municipiului Bălți. „Am finalizat primul proiect de reabilitare și modernizare a unui muzeu din nordul Republicii Moldova finanțat din surse financiare naționale. În prezent, implementăm un proiect similar și la Muzeul de Istorie și Etnografie «Nicolae Bulat» din municipiul Soroca. Să susținem cultura și turismul, pentru că aceste valori ne caracterizează într-o măsură foarte mare”, a menționat șefa ADR Nord.

Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, a îndemnat autoritățile publice și instituțiile publice să se axeze pe absorbția de fonduri. „În prezent, la acest compartiment – absorbția fondurilor – avem anumite deficiențe, dar în viitorul apropiat vor fi și mai multe. Trebuie să fim pregătiți pentru acest aspect, pentru că, din păcate, economia Republicii Moldova nu ne permite să ne autodezvoltăm. Este nevoie să facem acest prim impuls prin intermediul fondurilor europene. Sunt sigur că toate instituțiile statului, inclusiv ADR Nord, vin cu suport metodologic și consultativ ca, într-adevăr, să fim pregătiți pentru viitoarele oportunități și să avem rezultate frumoase”, a specificat șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat.

Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți a fost renovat și modernizat în urma realizării unui șir de măsuri investiționale. Astfel, au fost termoizolați 418 mp de pereți exteriori, au fost schimbate 26 ferestre și 4 uși, a fost montat un nou sistem de scurgere a apei de pe acoperiș, a fost montată o scară metalică pentru situații de urgență, a fost termoizolat planșeul edificiului (875 mp), au fost reparate 3 praguri, a fost construit pereul și au fost șpăcluiți și vopsiți pereții exteriori. De asemenea, a fost schimbat parțial sistemul de încălzire, instalându-se 11 radiatoare noi, au fost instalate sisteme de ventilare și a fost instalat cablajul electric, au fost montate corpuri de iluminat LED, panouri electrice și elemente automate de prevenire a incendiilor.

Totodată, proiectul mai prevede achiziționarea echipamentelor în vederea dotării muzeului. Astfel, au fost achiziționate 10 televizoare, 4 computere, sisteme de operare și programe antivirus, 3 proiectoare, 1 cameră și card SD în set, 1 minitipografie digitală, 4 monitoare tactile interactive, 2 sisteme acustice, 1 amplificator, 1 mixer, 2 microfoane wireless, 5 ghiduri pentru vizitatori și 2 ecrane LED, 12 unități de supraveghere video și echipament tehnic specializat (rampă de acces, umidificatoare și dezumidificatoare).

Pentru implementarea acestui proiect, din FNDRL au fost alocate 6,2 mil. lei, dintre care 2,7 mil. lei – pentru lucrările de construcție și 3,5 mil. lei – pentru echipamentele achiziționate. Contribuția Primăriei municipiului Bălți constituie 623.525 lei, această sumă reprezentând 10 la sută din suma alocată din FNDRL.

Inaugurarea Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți va avea loc joi, 18 mai curent, în contextul evenimentului anual cultural Noaptea Muzeelor.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului de Istorie și Etnografie din mun. Bălți” a fost depus de Primăria municipiului Bălți în cadrul Apelului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023.

www.adrnord.md