Nume
Parola
Vizualizări: 957
Apel deschis pentru Concursul de propuneri de proiecte în cadrul Programului „Satul European Expres”
28 Aprilie 2023 — Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale (CNCDRL) a decis lansarea Concursului de propuneri de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European Expres", anunțat săptămâna aceasta de președintele Maia Sandu. Despre aceasta, dar și alte decizii aprobate astăzi de CNCDRL, a vorbit în cadrul unui briefing de presă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Ministrul a specificat condițiile de participare la Concurs, menționând că acestea au fost simplificate, astfel încât accesarea finanțării să fie mai ușoară, iar impactul proiectelor să fie vizibil în scurt timp. Costul unui proiect nu va putea depăși suma de 450 mii lei, iar durata de implementare va constitui 6 luni.

Domeniile la care vor putea aplica primăriile sunt îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare locale și construcția/renovarea infrastructurii sociale, în acest sens ministrul subliniind că: „Urmare a implementării proiectelor în cadrul Programului „Satul European Expres", sperăm noi mai mult de 220 de proiecte, va fi sporit gradul de acoperire a străzilor și a spațiilor publice cu iluminat stradal. Școlile, grădinițele, casele comunitare vor fi dotate cu echipamentul necesar și vor fi create condiții mai bune pentru desfășurarea activităților".

De asemenea, în cadrul briefingului a fost anunțată data demarării Concursului. Începând cu 2 mai 2023, autoritățile publice locale de nivel I vor putea să depună Notele conceptuale pentru obținerea surselor financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală. La fel, începând cu 2 mai, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va iniția un amplu proces de informare a APL-urilor despre Ghidul de aplicare la Concurs, pentru a le ușura procedura de depunere a dosarului.

Totodată, în cadrul ședinței, CNCDRL a decis aprobarea cheltuielilor operaționale ale Agenției de Dezvoltare Regională Municipiul Chișinău, precum și includerea în Documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024 a proiectului „Servicii inovative ale Incubatorului de afaceri Cimișlia pentru dezvoltarea noilor afaceri în regiune".

„Proiectul va contribui la dezvoltarea economică a regiunii Sud și în mod special a raionului Cimișlia. Suntem convinși că odată cu implementarea proiectului, aceasta va căpăta un nou impuls de dezvoltare și vor fi create mai multe locuri de muncă pentru cetățeni", a declarat în încheierea briefingului Lilia Dabija.

Gidul pentru aplicare il gasiti pe www.adrcentru.md