Nume
Parola
Vizualizări: 3154
Angajații ADR Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri să ia în situații excepționale
Bălți, 14 Octombrie 2022 — Angajații Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri să ia în domeniul protecției civile în situații excepționale, în special în cazul pericolelor radioactive și chimice, și cum să acorde primul ajutor medical. Activitatea a avut loc vineri, 14 octombrie 2022, la Bălți, în cadrul unui atelier de lucru care s-a desfășurat cu suportul GIZ Moldova.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a menționat că situațiile de urgență/excepționale au devenit tot mai prezente în viața de zi cu zi. În acest context, este oportun ca angajații ADR Nord să cunoască regulile de comportare și metodele principale de protecție în cazul unor situații ieșite din comun, metodele de acordare a primului ajutor medical, regulile de utilizare a mijloacelor individuale și colective de protecție.

Ghennadi Spatari, șef Secție organizare a protecției populației și teritoriului în situații excepționale „Nord” din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), și Lilia Vacari, ofițer superior în cadrul Centrului Republican de Instruire al IGSU, au prezentat informații utile cu privire la structura organizatorică a protecției civile în Republica Moldova, clasificarea situațiilor excepționale și situațiile excepționale posibile pe teritoriul Republicii Moldova.

Experții IGSU au oferit recomandări de comportament în situații de urgență/excepționale, au vorbit despre rolul comunicării în managementul crizei și au demonstrat cum se acordă primul ajutor medical în situațiile excepționale.

Activitatea de instruire pentru angajații ADR Nord a inclus și o serie de exerciții practice de acordare a primului ajutor calificat în caz de pericol sau de declanșare a situațiilor excepționale și de urgență.

Anterior, în cadrul aceluiași proiect, și membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au fost instruiți cum să comunice și ce măsuri să ia în situațiile de urgență/excepționale. Activitățile pentru membrii CRD Nord au avut loc în perioada 24-25 august curent, la Edineț și Bălți.

Instruirea angajaților ADR Nord în domeniul protecției civile în situații excepționale s-a desfășurat în cadrul unui proiect de susținere a Regiunii de Dezvoltare Nord ca răspuns la situațiile de urgență. Proiectul este realizat de ADR Nord și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

www.adrnord.md