Nume
Parola
Vizualizări: 2456
CALM își exprimă îngrijorarea profundă și condamnă excesul de putere comis de organele de forță în cazul primarului Alexandru Botnari!
12 Octombrie 2022 — CALM condamnă modul în care organele de forță ale statului au descins la domiciliu și la serviciul primarului municipiului Hâncești, Alexandru Botnari. Fără a-i fi asigurată prezumția nevinovăției și linșajul mediatic la care a fost supus alesul local, căruia mii de cetățeni ai Republicii Moldova i-au acordat votul de încredere pentru al cincilea mandat, ne duce cu gândul la perioada de care crezusem cu toții că am scăpat. Modul cum au acționat organele de forță ne amintesc de cazurile primarului de Taraclia, Primarului de Basarabeasca și sute de alte cazuri când organele de forță erau folosite în calitate de metode de presiune și răfuială cu primarii incomozi. Fapt demonstrat ulterior prin încetarea dosarelor și achitarea aleșilor locali respectivi în majoritatea covârșitoare a cazurilor respective.

CALM consideră inadmisibile perpetuarea practicilor ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne de a se prezenta în număr impunător la percheziții, mascați și înarmați cu automate și cu măști, atentând astfel la demnitatea și onoarea alesului local, dar și a familiei acestuia, în condițiile în care Primarul se află în exercițiul funcției, la locul de muncă și nu refuză să se prezinte la audieri și nu reprezintă un pericol pentru societate.

CALM consideră una din cauzele unui astfel de comportament inuman, stalinist și necivilizat al organelor de forță în raport cu o personalitate care a contribuit de zeci de ani la dezvoltarea orașului natal este faptul că NICI un procuror, judecător, anchetator și alți demnitari NU au răspuns până în prezent pentru abuzurile criminale comise față de aleșii locali prin intentarea la comandă a dosarelor penale, prin arestările ilegale, prin distrugerea vieții personale ale sutelor de primari și ale familiilor lor. Câți din acești criminali în epoleți care s-au folosit de funcția și puterea dată de lege au fost pedepsiți pentru astfel de abuzuri?

CALM regretă comportamentul lipsit de corectitudine și provocator al unor mass- media care din incompetență, rea credință și/sau în goană după senzații, au indus în eroare societatea anunțând reținerea Dlui Botnari, denigrându-i demnitatea și onoarea publică clădită cu grijă și muncă asiduă de zeci de ani în interesul colectivității locale pe care o conduce cu succes. Ce o sa faceți voi, mâine când se va demonstra nevinovăția Dlui Primar? Va veți cere scuze? Îi veți recupera onoarea afectată sau poate sănătate mamei lui în vârstă care ajuns în spital aflând ce i s-a întâmplat fiului său?

CALM își exprimă speranța că dosarul inițiat în cazul primarului municipiului Hâncești nu reprezintă una din practicile guvernărilor anterioare, condamnate de Consiliul Europei și care au afectat enorm imaginea Republicii Moldova pe plan internațional.

CALM speră că acest dosar nu este unul „cusut cu ață albă”, în ajunul alegerilor locale din anul 2023 și CERE de la organele competente ale statului ca el să fie examinat respectându-se prezumția nevinovăției și a tuturor drepturilor alesului local.

CALM solicită mass-media reflectarea acestui caz, dar și a tuturor altor cazuri similare, cu maximă prudență, în mod civilizat și cu respectarea onoarei și demnității persoanelor vizate, astfel încât să nu sufere oamenii nevinovați și familiile lor.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă