Nume
Parola
Vizualizări: 1763
Reprezentanții orașelor din Regiunea Centru discută despre perspectivele Dezvoltării regionale și urbane în RM
6 Septembrie 2022 — Dezvoltarea regională și urbană în RM - prezent și perspective a constituit subiectul unui atelier organizat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru, marți, 06 septembrie a.c., în incinta hotelului Zentrum din orașul Chișinău.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Acordarea asistenței autorităților publice locale urbane din RDC în consolidarea capacităților administrative și de planificare în procesul de dezvoltare și revitalizare urbană", implementat de către ADR Centru cu suportul financiar al Solidarity Fund PL în Moldova și a reunit reprezentanți de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), responsabili din cadrul Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL), reprezentanți ai APL-urilor de nivelul I din Regiunea Centru, dar și experți naționali în domeniul dezvoltării urbane și comunicării.

Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MIDR, expert în dezvoltarea regional și urbană, a comunicat participanților că acest atelier reprezintă o oportunitate buna de a împărtăși bunele experiențe în domeniul dezvoltării urbane și a mulțumit partenerilor din Polonia pentru susținerea acordată în procesul de implementare a politicilor de dezvoltare urbană. Expertul în DR și DU, a vorbit despre cadrul de politici privind domeniul dezvoltării regionale și urbane, prezentînd astfel și parcursul politicii de dezvoltare regională sub aspectul implementării politicii de dezvoltare urbană și, în mod special, al instrumentului de revitalizare urbană, menționând totodată modificările efectuate în cadrul de politici în domeniu.

Sergiu Tăbăcaru, Șef adjunct politici de dezvoltare regională a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), expert în domeniul dezvoltării regionale, a prezentat participanților la atelier detalii cu privire la particularitățile de accesare a Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală(FNDRL), oferind astfel detalii despre un Apel de propuneri de proiecte nou care va fi lansat în curînd, și care va viza domeniul dezvoltării urbane. Tot aici, expertul în dezvoltare regional, a menționat că, în premieră, din sursele Fondului național pentru dezvoltare regională și locală s-a oferit finanțare pentru proiecte de revitalizare urbană, încurajînd reprezentanții orașelor să fie pregătiți pentru a accesa fondurile naționale, dar și inițiativele internaționale de finanțare a proiectelor ce vin să dezvolte orașele atît din Regiunea Centru, cît și din întreaga Republică.

Sergiu Severin, specialist Solidarity Fund PL în Moldova, a menționat că implementarea și promovarea instrumentului de revitalizare urbană este una din activitățile prioritare ale fundației SFPL. Împreună cu agențiile de dezvoltare regională și cu suportul MIDR s-a reușit o colaborare eficientă cu reprezentanții orașele din regiunile de dezvoltare. Acest lucru face posibilă atingerea obiectivelor stabilite într-un termen restrîns, iar prin eforturi comune va fi mai ușor de produs schimbările dorite atît la nivel de orașe, cît și de regiuni.

Tot în cadrul atelierului de astăzi, Ecaterina Grigorean - expert comunicare, a vorbit participanților cu privire la comunicarea instituțională. Aici, cei prezenți au fost familiarizați cu caracteristicile, principiile, instrumentele și canalele comunicării organizaționale, pentru a putea stabili relații calitative cu publicul și cu reprezentanții mass media. De asemenea, expertul în comunicare a vorbit despre particularitățile și importanța promovării pe rețelele de socializare și atragerea de fonduri pentru dezvoltarea comunităților din care facem parte. Aici, cei prezenți, au participat la un exercițiu practic de construcție a mesajului public, pentru a reuși să se impună publicului țintă, dar și pentru a asigura principiul transparenței în activitatea instituțiilor publice pe care le reprezintă.

„Activitățile sunt desfășurate de către ADR Centru în cadrul proiectului „Acordarea asistenței autorităților publice locale urbane din RDC în consolidarea capacităților administrative și de planificare în procesul de dezvoltare și revitalizare urbană", finanțat de Polish aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova".