Nume
Parola
Vizualizări: 2527
Polonia susține cinci orașe din nordul țării în elaborarea programelor de revitalizare urbană
Bălți, 2 August 2022 — Orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani vor beneficia de suport în elaborarea programelor de revitalizare urbană (PRU), iar orașele Ocnița și Sângerei vor avea suportul experților în vederea actualizării PRU existente. Elaborarea și actualizarea PRU pentru cele cinci orașe din nordul țării se va desfășura în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

Marți, 2 august 2022, reprezentanții celor cinci orașe s-au întrunit în cadrul unei ședințe online cu specialiști ADR Nord și reprezentanți Solidarity Fund PL în Moldova, pentru a discuta pe marginea planului de acțiuni privind elaborarea sau actualizarea PRU. În următoarele zile, în cele cinci orașe urmează să fie create comitetele de coordonare a procesului de elaborare a PRU, care vor beneficia de suport metodologic acordat de ADR Nord. Săptămâna viitoare, ADR Nord va organiza primele vizite de lucru în orașele vizate.

În cadrul primei reuniuni online, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a precizat că unul dintre obiectivele specifice ale noului proiect constă în sprijinirea celor cinci orașe în procesul de revitalizare urbană. Totodată șefa ADR Nord i-a informat pe participanții la ședință că, datorită noilor PRU elaborate sau actualizate, orașele vor fi eligibile pentru finanțarea proiectelor de revitalizare urbană din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, din Fondul de Sinergie, precum și din alte surse de finanțare disponibile.

Orașele Dondușeni, Râșcani, Otaci, Ocnița și Sângerei vor beneficia în următoarele trei luni de suportul ADR Nord în elaborarea sau actualizarea PRU. Aceste orașe au fost selectate în urma unui concurs desfășurat recent în cadrul proiectului menționat.

Procesul de facilitare a dezvoltării centrelor urbane în Regiunea de Dezvoltare Nord a demarat în anul 2017, odată cu lansarea proiectului „Sprijinirea administrației publice din Republica Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și durabilă”, finanțat în cadrul Programului polonez de asistență străină al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone. În urma implementării proiectului, opt orașe din nordul țării au elaborat și dezvoltat PRU în care sunt propuse soluții de revitalizare urbană în funcție de nevoile existente ale orașelor. Este vorba de orașele Bălți, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Ocnița, Sângerei și Soroca.

În Regiunea de Dezvoltare Nord circa 37% din populație trăiește în mediul urban, fiind concentrată în 20 de centre urbane, dintre care trei municipii: un municipiu de nivelul I (Bălți) și două municipii de nivelul II (Edineț și Soroca). În prezent, majoritatea orașelor din nordul țării se confruntă cu o serie de probleme și provocări de ordin economic, social și de mediu. Totuși, o bună parte a orașelor au un potențial semnificativ să devină motoare de dezvoltare ale economiei regionale.

Proiectul „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord” este implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova. Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului ține de stimularea dezvoltării orașelor prin aplicarea instrumentelor de planificare strategică în domeniul revitalizării urbane. Proiectul mai are în vedere și sprijinirea dezvoltării orașelor poli de creștere prin instituționalizarea Unităților de implementare a proiectelor din Regiunea de Dezvoltare Nord și dezvoltarea capacităților acestora, precum și facilitarea accelerării dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare.

www.adrnord.md