Nume
Parola
Vizualizări: 3298
Ziua Mondială a Apei sărbătorită la Ialoveni
24 Martie 2022 — La Ialoveni, a fost organizată o Masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Apei, marcată anual la data de 22 martie. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Campaniei de Informare și sensibilizare a proiectului moldo-slovac „Apă potabilă în Ialoveni: îmbunătățirea calității vieții în Orașul Ialoveni prin acces îmbunătățit la apă potabilă și conștientizarea despre managementul apei".

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru în parteneriat cu Primăria orașului Ialoveni și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok, Slovacia și a întrunit reprezentanți ai Consiliului Tinerilor din Orașul Ialoveni.

Gazda evenimentului, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a mulțumit tinerilor pentru receptivitate și i-a îndemnat să folosescă rațional resursele de apă din comunitate.

Pavel Trofin, directorul ADR Centru, în cuvîntul său de salut, a comunicat că:„ În cadrul proiectului moldo-slovac, pe lîngă activitățile ce prevăd lucrările propriu zise de construcție a unui segment de apeduct, a fost gîndită și o strategie de informare și conștientizare a importanței apei, activități orientate spre tînăra generație a orașul Ialoveni. Astfel, activitatea de astăzi, se înscrie în șirul evenimentelor planificate cu această ocazie, unde anterior au fost organizate activități de salubrizare a rîului Ișnovăț, dar și un Concurs de desene cu tematica „Apa-sursă a vieții" la care au participat peste 170 de copii și tineri din oraș. Mulțumim partenerilor din Slovacia pentru oportunitatea de a realiza lucruri frumoase în localitățile din Regiunea Centru. Împreună am reușit să implementăm cu succes 3 proiecte comune, iar altele două sunt acum în implementare și experința ne demonstrează că lucrurile bune se întîmplă dacă ai alături un partener de nădejde".

Eva Lovasikova, Manager Financiar, ADR Senec-Pezinoc, Slovacia, a ținut să felicite partenerii proiectului pentru buna colaborare, dar și pentru rezultatele frumoase atinse împreună.

Tinerii au fost informați despre activitățile majore ale proiectului de către reprezentanta Slovaciei, iar despre activitatea Primăriei Ialoveni și ADR Centru, în domeniul apei au vorbit reprezentanții instituțiilor vizate.

Tot aici, cu o prezentare amplă a procesului de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apa în orașul Ialoveni a venit șeful Departament Apă și Canalizare Ialoveni, S.A. "Apă-Canal Chișinău", Baltag Alexandru. Acesta a menționat că „Ziua Mondială a Apei" este un eveniment în care sărbătorim apa şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa apei. Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza populaţia atât în privinţa potenţialului pentru o cooperare extinsă, cât şi asupra răspunsurilor la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. În acest context, reprezentantul ,, Apă-Canal Chișinău", a dat asigurară că zi de zi angajații furnizorului de apă muncesc în cadrul întreprinderii pentru a asigura un serviciu de înaltă calitate pentru consumatorii orașului Ialoveni. Apa din apeductul municipal poate fi folosită pentru băut și în alimentaţie fără filtrare suplimentară. Aceasta corespunde parametrilor chimici şi bacteorologici și poate fi întrebuinţată în alimentaţie, fapt confirmat prin testele de laborator efectuate zilnic.

Tinerii s-au arărătat foste entuziasmați de subiectul conștientizării importanței apei și s-au angajat plenar în utilizarea rațională a resurselor de apă din localitate.

Amintim că acest proiect prevede reabilitarea unei părți a sistemului de alimentare cu apă din Ialoveni (1035 m) pentru a asigura o acoperire globală și fiabilă a or. Ialoveni, cît și colaborarea cu locuitorii orașului și împrejurimile întru sporirea gradului de conștientizare a gestionării apei și a unei abordări responsabile a mediului.

Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă va contribui la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă, sporirea ratei de conectare și accesului populației la apă potabilă de calitate, îmbunătățind astfel condițiile de trai ale cetățenilor și menținând starea de sănătate a locuitorilor din regiune.