Nume
Parola
Vizualizări: 3413
Focus grupul „Serviciile de tineret pentru categoria NEET”: Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”
Bălți, 24 Martie 2022 — Tinerii NEET reprezintă un potențial enorm de resursă și dezvoltare comunitară. În ultimii ani atenția actorilor naționali și internaționali s-a axat pe dezvoltarea serviciilor în diminuarea fenomenului NEET și reintegrarea în câmpul educațional și profesional al acestora. Pentru a înțelege sistemul de valori și necesitățile grupului NEET din municipiul Bălți, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” a organizat, recent, o serie de focus grupuri cu tematica „Profilul și situația NEET în municipiul Bălți”.

Evenimentul a reunit 30 de participanți, dintre care 20 de tineri și tinere (17-25 de ani) și 10 specialiști din diferite domenii conexe cu domeniul tineret din municipiul Bălți. Focus grupul cu specialiștii a adus în prim-plan situația actuală a serviciilor prestate pentru tinerii municipiului, dar și importanța axării atenției pe grupurile cu nevoi speciale.

Grupul de specialiști a adunat în cercul discuțiilor reprezentanți ai sectorului tineret, specialiști în domeniul protecției drepturilor copilului, specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Familiei, profesori de la Colegiul Pedagogic din mun. Bălți asistenți sociali din cadrul Centrului de Criză Familială SOTIS, specialist principal din cadrul Direcției Învățământ, Tineret și Sport, coordonatorul de voluntari din cadrul primăriei, psiholog din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți ).

Focus grupul privind analiza situației tinerilor NEET a identificat problemelor și dificultățile cu care se confruntă tinerii care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă și tinerii social-vulnerabili atât în procesul educațional, de formare profesională, dar și în angajare în câmpul muncii.

Echipa „ANIMA” prezintă aici câteva propuneri, conturate de experți în urma analizei rezultatelor celor trei focus grupuri tematice:
• Dezvoltarea unui mecanism de identificare / informare / motivare / implicare a tinerilor NEET ar duce la claritate și înțelegere a modului de lucru cu categoria vizată de tineri și la micșorarea ratei fenomenului cercetat.
• Crearea și dezvoltarea programelor specifice pentru grupul NEET ar contribui la o mai bună reintegrare a acestora în viața comunității, printre care:
 Program de dezvoltarea a abilităților elementare (a scrie, a citi);
 Program de dezvoltarea a abilităților de comunicare și publik speaking;
 Educația parentală (comunicarea cu copilul, stabilirea unei relații sănătoase și organice părinți-copii, etc.)
• Pentru un proces de lucru eficient cu tinerii și părinți din grupul NEET, ar fi o soluție dezvoltarea unui spațiu pentru copii, special amenajat, cu un lucrător instruit care ar avea grijă de copii, în timp ce părinții participă la programele de instruire
• Mărirea numărului de state în instituțiile care lucrează inclusiv cu tinerii NEET, pentru a oferi servicii complexe și calitative
• În lucru cu grupul NEET, repartizarea acestora pe grupe în dependență de vârstă și particularitățile specifice
• Dezvoltarea parteneriatelor între instituțiile care lucrează cu grupul cercetat în vederea unei bune integrări a beneficiarului în comunitate
• Cursuri / Programe de orientare în carieră și orientare vocațională care ar fi desfășurate de specialiști calificați începând cu clasele a 9-12-a, precum și programe disponibile pentru cei care nu își desfășoară studiile la momentul actual (care să-i instruiască pe tineri să scrie un CV, să învețe practic procedura de interviu pentru obținerea unui job, să discute față în față cu lucrători și specialiști din diferite domenii );
• Suport psihologic care ar ajuta tinerii să depășească problemele cu care se confruntă și experiențele neplăcute anterioare.

„Fiecare poate veni cu o contribuție în dezvoltarea comunitară și susținerea acesteia, iar noi am ales să investim în tineri și abilitarea acestora pe toate palierele posibile. Această inițiativă este o primă treaptă din scara dezvoltării serviciilor centrate pe interesele tinerilor în nordul țării”, a menționat Gabriel Chilat, Coordonator proiect CIDP „ANIMA”.

Studiul și rezultatele proiectului pot fi accesate la adresa http://anima.md/.

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” a fost creat în anul 2012 cu misiunea de a implica cetățenii, în special tinerii, în dezvoltarea și consolidarea societății prin promovarea și susținerea diferitor activități și inițiative comunitare, antreprenoriale, culturale, democratice și de protecție a mediului.

În 2020, „ANIMA” a fost nominalizată de către Primăria municipiului Bălți la categoria „Cea mai activă asociație de tineret din municipiul Bălți în anul 2020”, la Concursul municipal „Gala Bunelor Practici în domeniul tineret 2020 Bălți”. De asemenea, ANIMA a fost nominalizată de către Ministerul Educației și Cercetării la categoria „Cu drag pentru baștină” în cadrul Premiilor Naționale pentru Tineret pentru anul 2021.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene, al Fundației Est-Europene sau al Suediei.