Nume
Parola
Vizualizări: 1895
Contabilii din APL însușesc cum să integreze perspectiva egalității de gen în politicile locale și atribuțiile de serviciu
26 Octombrie 2021 — La 22 octombrie a avut loc seminarul de instruire pentru Rețeaua Contabililor din cadrul CALM cu genericul: „Modul de realizare a atribuțiilor de serviciu ale contabililor din primării prin prisma egalității de gen”.

În deschiderea evenimentului, coordonatoarea Rețelei Femeilor din cadrul CALM Nadejda Darie a menționat că aceasta este una dintre multiplele activități organizate în cadrul proiectului susținut de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor – UN Women: „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale”, finanțat de Suedia. „Ne dorim să răspundem așteptărilor Dvs., să vă ajutăm să aveți cunoștințe mai ample pentru a putea asigura egalitatea de gen în comunitățile pe care le reprezentați”, a declarat Nadejda Darie.

Experta CALM Cătălina Scorțescu a vorbit despre egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul APL; raporturile și atribuțiile de serviciu; salarizarea și stimularea funcționarilor publici; modul de sancționare a funcționarilor publici; decalajul de gen în ratele de participare a forței de muncă; abilitarea femeilor la locul de muncă; rolul sindicatelor în promovarea egalității de gen etc.

De asemenea, participanții la seminarul de instruire au aflat mai multe despre incompatibilitățile pentru funcția publică; care sunt condițiile de încadrare în serviciul public; ce reprezintă fișa postului; care sunt etapele de dezvoltare profesională; cum evaluăm performanțele profesionale; care sunt condițiile în care pot fi cumulate anumite funcții sau circumstanțele în care pot fi suspendate raporturile de serviciu.

Salarizarea funcționarului public; contractul colectiv de muncă în cadrul primăriilor; regulile ce trebuie respectate în cazul eliberării/destituirii din funcția publică; răspunderea disciplinară și aplicarea sancțiunilor au fost, de asemenea, subiecte în atenția contabililor prezenți la eveniment.

Atât contabilii, cât și celelalte categorii de funcționari din cadrul APL, inclusiv primarele, vor beneficia și de alte instruiri în cadrul proiectului susținut de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor – UN Women: „Acordarea unui sprijin extins pentru consolidarea capacităților autorităților publice locale, inclusiv a femeilor primare, membre ale Rețelei Femeilor CALM”, finanțat de Suedia. Proiectul este implementat în perioada iunie 2021 – noiembrie 2022 și are drept obiectiv promovarea egalității de gen la nivel local, inclusiv prin elaborarea bugetelor sensibile la gen, dar și de a încuraja mai multe femei să se implice în procesele decizionale.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă