Nume
Parola
Vizualizări: 3416
Apă de calitate la Răzeni: Sistemul de aprovizionare a fost modernizat cu suportul USAID și Programul Comunitatea Mea
Razeni, 15 Octombrie 2021 — Sute de gospodării din Răzeni au apă potabilă de calitate la robinet grație suportului acordat de USAID, prin intermediul Programului Comunitatea Mea. Primăria localități a beneficiat de finanțarea USAID pentru a înlocui 5 din cele 8 turnuri de pompare care aveau termenul de exploatare depășit.

Instalarea noilor turnuri a îmbunătăți calitatea apei. ”Era într-adevăr o grozăvie. Era apa neagră, mirosea a mâl, a ouă clocite și a fier. Acum e mult mai bine.", a spus Elena Titica, locuitoare din Răzeni.

Valoarea totală a proiectului este de 97 de mii de dolari SUA, dintre care 55 de mii de dolari sunt acordați de USAID, prin Programul Comunitatea Mea, iar restul sunt contribuție locală.

"Acest proiect este realizat de cetăţeni, cu ei şi pentru ei. Şi ne bucurăm că cetăţenii sunt foarte activ implicaţi. Ei au desemnat această problemă cu care se confruntă toţi din sat şi suntem bucuroşi să-i susţinem. Încurajăm foarte mult transparenţa în cadrul acestui proiect.", a spus John Riordan, șeful adjunct al Misiunii USAID în Moldova.

În cadrul Programului Comunitatea Mea, pe lângă proiectul de infrastructură, Primăria comunei Răzeni a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, mai transparentă și responsabilă față de cetățeni. Cu suportul programului, Primăria a consolidat un grup de cetățenii activi din localitate care aveau responsabilitatea de a monitoriza lucrările de infrastructură și de a facilita comunicarea între primărie și cetățeni.

”Cetățenii au văzut că timpul și efortul dumnealor se concretizează în servicii mai bune pentru comunitate. Această investiție de timp și efort, rezultă într-o calitate mai bună a vieții pentru întreaga comunitate.” a menționat Cristina Grecu, ViceDirectorul Programului Comunitatea Mea, organizația IREX, în cadrul evenimentului de inaugurare a proiectului.

Despre Programul Comunitatea Mea
Programul Comunitatea Mea este programul principal al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/USAID în domeniul guvernării locale. Implementat de IREX, programul are scopul de a susține 77 de primării din Moldova pentru a putea asigura o guvernare eficientă și pentru a dezvolta comunitățile rurale și serviciile publice.

Detalii despre proiect găsiți pe pagina www.facebook.com/ProgramulComunitateaMea