Nume
Parola
Vizualizări: 3762
Membri ai CRD UTA Găgăuzia au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 5 August 2021 — Membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) UTA Găgăuzia au efectuat joi, 5 august 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru a se documenta în privința unor proiecte de dezvoltare regională implementate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Însoțiți de reprezentanți ai ADR Nord și consultanți regionali GIZ Moldova, membrii CRD UTA Găgăuzia au vizitat municipiile Bălți, Soroca și orașul Drochia, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și din sursele Uniunii Europene.

La Bălți, membrii CRD UTA Găgăuzia au vizitat ADR Nord, unde s-au întâlnit cu specialiști din cadrul Agenției, care au prezentat informații relevante despre perspectivele Regiunii de Dezvoltare Nord în contextul politicii de dezvoltare regională. Ulterior, pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, membrii CRD UTA Găgăuzia au vizitat șantierul viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, creat în cadrul unui proiect finanțat din sursele FNDR și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. În urma implementării integrale a acestui proiect, cele două blocuri care urmează să fie finisate vor găzdui un Centru modern de inovare și transfer tehnologic. Lucrările efectuate în cadrul proiectului mai presupun conectarea celor două blocuri la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte rețele de telecomunicații. Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei, din care 28,50 milioane de lei – din sursele FNDR.

În orașul Drochia, consilierii regionali din UTA Găgăuzia au vizitat șantierul stației de pompare și stației de tratare a apei construite în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Valoarea totală a proiectului constituie 91,75 milioane lei, din care 5,98 milioane lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 de mii de lei – din partea Consiliului Raional Drochia.

În municipiul Soroca, membrii CRD UTA Găgăuzia au vizitat Cetatea Soroca, renovată prin intermediul fondurilor europene.

Recent, membri ai CRD Nord au întreprins vizite similare în Regiunea de Dezvoltare Centru și în Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia, unde s-au familiarizat cu un șir de proiecte regionale implementate de ADR Centru și ADR Găgăuzia. Și membrii CRD Centru au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord, unde s-au familiarizat cu un șir de proiecte regionale implementate de ADR Nord. Aceste vizite de studiu se desfășoară în contextul unui proiect de suport pentru membrii CRD, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de GIZ Moldova.

www.adrnord.md