Nume
Parola
Vizualizări: 2162
Președintele CALM Tatiana Badan: „Primarii sunt hărțuiți în toate campaniile electorale"
14 Iulie 2021 — Cu ocazia stabilirii viitoarei misiuni internaționale de monitorizare a alegerilor în Republica Moldova, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Tatiana Badan a participat la briefingul parlamentar organizat de delegațiile Adunării Parlamentare OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a Parlamentului European. Tatiana Badan a informat comunitatea parlamentară europeană despre rolul APL în procesul de pregătire a alegerilor anticipate parlamentare din Republica Moldova, dar și despre problemele și îngrijorările privind organizarea viitoarelor alegerilor bazate pe un proces democratic.



„Considerăm că este absolut necesar ca vocea autorităților locale să fie auzită în toate procesele din Republica Moldova, inclusiv în procesul electoral. Anume autoritățile locale sunt cele mai aproape de cetățeni și sunt unica instituția publică din Republica Moldova care beneficiază de cea mai înaltă încredere din partea cetățenilor", a afirmat președintele CALM.

Tatiana Badan a atras atenția asupra faptului că desconsiderarea sistematică a rolului și a opiniei reprezentanților APL în cele mai importante procese din Republica Moldova din ultimii 30 de ani a influențat negativ aprecierea corectă a situației din diferite domenii, dar și a identificării măsurilor care urmează a fi întreprinse în vederea consolidării proceselor democratice din țara noastră.

„Alegerile locale din 2019 au fost printre cele corecte din toată istoria țării de după independența. Fără utilizarea masiva a resurselor administrative, fără presiuni din partea organelor de control si judiciare ale statului, fără utilizare politizată a fondurilor statului etc. Totuși, ne temem că acea campanie electorală locală a fost mai degrabă o excepție, nu o abordare nouă, durabilă și sustenabilă pentru Moldova."

Vorbind despre campania electorală parlamentară din anul 2021, Tatiana Badan a constatat că s-a încercat revenirea practicile precedente, cu folosirea diferitor forme de presiune și încercare de a influența autoritățile locale prin intermediul unor instituții centrale ale statului, repartizării politizate a fondurilor publice și/sau exercitarea unor presiuni și intimidări asupra primarilor, prin intermediul organelor de anchetă și control ale statului, anume în timpul campaniei electorale.

„În acest sens, trebuie de menționat, în primul rând, acțiunile de intimidare și presiune asupra primarilor la comanda unor politicieni - concurenți electorali. La inițiativa acestora, în toiul campaniei electorale au fost inițiate controalele abuzive în raport cu primarii, cu alte viziuni politice decât cele ale inițiatorilor acestor verificări. În afara de faptul că astfel de acțiuni sunt total inacceptabile în perioada electorală, este evident că scopul acestor acțiuni este de a intimida anumiți reprezentanți ai APL în cadrul procesului electoral care au viziuni politice diferite. Considerăm că în perioada campaniei electorale astfel de acțiuni, presiuni, persecutări, intentări de dosare penale, controale și verificări trebuie să fie interzise în condițiile unei democrații fragile așa cum se atestă în Republica Moldova."

O altă îngrijorare expusă de CALM a vizat revenirea la practica de manipulare a cetățenilor prin utilizarea fondurilor publice în campanie electorală. „Acestea au fost utilizate în Republica Moldova permanent, în calitate de element important. Prin asemenea abordări, de asemenea, se încearcă motivarea primarilor și autorităților locale de a se afilia anumitor partide politice, de regulă celor aflate la guvernare. Drept exemplu, în acest sens putem aduce modul în care au fost repartizate fondurile publice destinate investițiilor capitale – total politizat, subiectiv și nedrept, creând în societate și în rândul majorității APL un simț profund de nedreptate și discreditând definitiv clasa politică și guvernamentală din Republica Moldova. În rezultat, un număr mare de comunități locale au fost lipsite în totalitate de fonduri pentru dezvoltare, pe când altele, afiliate partidelor de la guvernare, au beneficiat de fonduri, fără a fi respectate anumite criterii. Prin urmare, centralizarea excesivă a fondurilor publice pentru investiții capitale și folosirea lor în calitate de instrument important de influențare în cadrul proceselor electorale rămâne o problema majoră la care trebuie să atragem atenție cu toții."

Președintele CALM a punctat că în condițiile în care există o neîncredere masivă și constantă în instituțiile administrației publice centrale, fața de politicieni și față de partidele politice, primarii sunt cei care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, dar și cei care suferă cel mult. „Ei sunt hărțuiți în toate campaniile electorale deoarece fără primari, partidele politice pur și simplu au foarte puține șanse să câștige alegerile."

Totodată, Tatiana Badan a vorbit și despre listele electorale care parvin de la Comisie Electorală Centrală și adesea nu corespund realităților din comunități. „Se întâmplă adesea că persoanele incluse în aceste liste fie nu mai locuiesc în localitatea respectivă, fie nu mai sunt în viața. Rezultă că numărul real al alegătorilor este mult mai mic decât cifrele indicate de Comisia Electorală Centrală. Anterior, când listele electorale erau pregătite de primării, acestea erau mai exacte. De asemenea, credem că urmează de a asigura accesul APL la diverse baze de date ale cetățenilor Republicii Moldova care intra și/sau părăsesc Republica Moldova, pentru a avea o evidență mai corectă a populației din teritoriu. Acesta este un aspect foarte important nu doar din punct de vedere electoral, dar și al întregii activități a APL în domeniul prestării serviciilor publice."

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă