Nume
Parola
Vizualizări: 2434
A fost semnat Acordul adițional de implementare pentru proiectul ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală, faza II”
7 Iulie 2021 — ADR Centru și Ministerul Finanțelor au semnat Acordul adițional de implementare pentru proiectul ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală, faza II". Evenimentul a avut loc , la 5 iulie 2021 și a venit în completarea Acordului Suplimentar de Finanțare și Acordului de Grant, încheiat la 12 ianuarie 2021, între Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Republica Moldova şi ADR Centru.

Astfel, Acordul suplimentar prevede că Ministerul Finanțelor în calitate de recipient în numele Republicii Moldova, pune la dispoziție suma Contribuției Financiare neramburasabile în valoare de 10 milioane Euro adițional acordată de Guverul Federal German prin intermediul a Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) către ADR Centru în scopul implementării fazei 2 a proiectului.

Menționăm că proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" își propune în prin următoarea etapă de implementare asigurarea continuității proiectului prin majorarea numărului de localități din raioanele Strășeni și Călărași ce se vor conecta la magistrala Chișinău - Strășeni - Călărași. În acest mod locuitorii regiunii centru vor beneficia de un serviciu considerabil îmbunătățit de aprovizionare cu apă. În acest scop ADR Centru va semna contractul aditional pentru proiectare si consultanță cu compania internațională care elaboreaează la moment proiectul tehnic pentru noul apeduc. Din totalul grantului adițional de 10 milioane euro, pentru costuri investiționale de proiectare, consultanță și construcții vor fi utilizați 8,5 milioane euro. În această etapă a proiectului Guvernul German a oferit 1,5 milioane euro grant pentru măsuri complementare de suport predestinate operatorilor de apă din ambele raioane. În cadrul acestor măsuri de consultanță operatorilor de apă li se va oferi suport în scopul dezvoltării instituționale și de management pentru a crește capacitatea de prestarea a serviciului de aprovizionare cu apă la nivel regional.

Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, în timp ce ADR Centru reprezintă instituția de implementare a acestuia. Costul total al investițiilor preconizate constituie circa 27,65 milioane de euro, dintre care 25 milioane de euro reprezintă grantul acordat de Guvernul Germaniei, iar 2,65 milioane de euro constituie contribuția garantată de Fondul Național de Dezvoltare Regională.