Nume
Parola
Vizualizări: 2884
A fost adoptat Planul Strategic al CALM - document elaborat cu susținerea Consiliului Europei!
10 Iunie 2021 — La 10 iunie s-a desfășurat ședința Consiliului de Administrare CALM. În cadrul evenimentului cu participarea primarilor –reprezentanți ai Consiliului de Administrare al CALM, experților Consiliului Europei și CALM a fost prezentat, discutat și aprobat Planul Strategic al CALM pentru anii 2021-2027. Documentul a fost elaborat cu sprijinul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului și consultării autorităților locale din Republica Moldova", implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, în cadrul Planului de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020.

Tatiana Badan, președinte al CALM a mulțumit tuturor experților și primarilor care s-au implicat în procesul de elaborare a Planului Strategic al CALM și și-a exprimat încrederea că acest document va fi unul eficient, care va consolida capacitățile APL. „Succesul implementării acestui document se va reflecta asupra bunăstării tuturor cetățenilor RM, rezultatele însă depind de capacitatea noastră de a fi un uniți în jurul CALM", a menționat Tatiana Badan.

Giulia RE, șef adjunct al oficiului Consiliului Europei din Chișinău s-a arătat mândră de faptul că CoE a contribuit la elaborarea Planului Strategic al CALM pentru următorii șase ani . Reprezentanta Consiliului Europei a vorbit și despre Foaia de parcurs privind democrația locală și regională în Republica Moldova, dar și despre angajamentele asumate de statul nostru în domeniul consolidării autonomiei locale.

Andreas KIEFER, Secretar General al Congresul Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei a mulțumit CALM pentru abilitatea de a motiva autoritățile locale. „Alegerea Tatianei Badan în calitate de președinte al NALAS, dar și faptul că președintele CALM este prima femeie președinte a asociației autorităților locale din Sud-Estul Europei au un rol semnificativ." Potrivit lui Andreas Kiefer, a venit timpul ca Congresul Autorităților Locale din Moldova să implementeze planul strategic pentru a contribui la consolidarea democrației locale, dar și la acordarea serviciilor de înaltă calitate membrilor săi. „Felicit CALM pentru acest rezultat. CALRE va fi și în continuare alături de CALM pentru a realiza acest plan de acțiuni."

Expertul național Stanislav Ghilețchi a vorbit despre etapele parcurse pentru a asigura participarea largă a primarilor în procesul elaborării acestui document. „Am organizat un mini sondaj realizat în cele trei sesiuni de consultare a documentului la care au participat circa 200 de aleși locali. Peste 92% dintre participanți au fost de părere că obiectivele strategice acoperă principalele domenii care trebuie abordate de CALM în următorii 6 ani."

Expertul național Irina Luncașu a scos în evidență alte metodologii utilizate la elaborarea Planului Strategic al CALM. „În cadrul ședințelor regionale primarii au venit cu propuneri de îmbunătățire a documentului. Urmare a tuturor consultărilor am ajuns la conceptul final al Planului Strategic al CALM pe care vi-l prezentăm astăzi."

Primarii de Sărata Veche, Fălești și de Colibași, Cahul: Maria Galiț și Ion Dolganiuc au prezentat cele patru obiectivele strategice de bază ale CALM pentru următorii șase ani. Acestea sunt consolidarea instituțională a CALM; îmbunătățirea reprezentării, comunicării și informării; advocacy în numele autorităților locale și consolidarea autonomiei locale; furnizarea de servicii eficiente și dezvoltarea de capacități de înaltă calitate.

Majoritatea celor prezenți au votat pentru aprobarea Planului Strategic al CALM pentru anul 2021-2027.

Primarul de Edineț Constantin Cojocaru, primarul de Cricova Valentin Guțan, primarul de Zubrești, Strășeni Maria Manoli; primarul de Ecaterinovca, Cimișlia Efim Strogoteanu, primarul de Peresecina, Orhei Valentina Buzu, primarul de Mereșeuca, Ocnița Emilia Albu și alți aleși locali au mulțumit experților CoE, dar și experților naționali pentru munca depusă la elaborarea acestui document și au atras atenția asupra faptului că doar cu efort comun se va reuși implementarea tuturor obiectivelor trasate în Planul Strategic al CALM.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă