Nume
Parola
Vizualizări: 2261
Susținut de Consiliul Europei, CALM a organizat consultări publice privind planificarea strategică a asociației din următorii șase ani
24 Mai 2021 — În perioada 13- 20 mai au fost organizate trei ateliere de consultare publică a proiectului preliminar al Planului Strategic al CALM pentru perioada 2021-2027. La evenimente au participat circa 250 de reprezentanți ai autorităților locale din regiunile nord, centru și sud, experți naționali și internaționali. Planul strategic al CALM presupune elaborarea direcției de dezvoltare și de alocare a resurselor pentru implementarea strategiei, inclusiv pentru gestionarea eficientă a capitalului uman și a fost elaborat în parteneriat cu Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.
Expertul internațional Stefan Friedrichs a specificat că acesta încă nu este un produs finit, iar consultările sunt organizate pentru ca reprezentanții autorităților locale să aibă posibilitatea de a veni cu propuneri privind îmbunătățirea acestui document, ceea ce va spori calitatea produsului.
Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a subliniat faptul că s-a depus un efort semnificativ pentru a elabora Planul Strategic. „În perioada martie-aprilie au avut loc mai multe ateliere de planificare strategică, întruniri ale grupului de lucru, biroului executiv al CALM dar și ale secretariatului. Ne dorim să oferim posibilitatea tuturor doritorilor să se expună privind direcțiile în care trebuie să ne dezvoltăm ca asociație a tuturor autorităților locale din Republica Moldova în următorii 6 ani."
Consultanții naționali Stanislav Ghilețchi și Irina Luncașu, dar și primarii municipiului Strășeni Valentina Casian, satelor Peresecina, Orhei Valentina Buzu; Cîrpești, Cantemir Ion Bîzu și Palanca, Ștefan Vodă Larisa Voloh au prezentat proiectul preliminar al Planului Strategic al CALM, fiind scoase în evidență necesitatea consolidării instituționale a CALM, eficientizarea furnizării de servicii pentru membrii săi și consolidarea autonomiei locale.
Astfel, conform Planului Strategic, misiunea CALM pentru următorii șase ani este de a fi în serviciul tuturor autorităților publice locale în vederea consolidării autonomiei și democrației locale – valori europene de bază promovate de Carta Europeană a autonomiei locale; de a susține și promova autoritățile publice locale ca acestea să devină mai puternice, mai eficiente, mai transparente și mai aproape de interesele comunităților locale; de a facilita parteneriatul și colaborarea între toate părțile interesate în domeniul guvernanței locale; de a organiza activități de advocacy în numele APL; de a promova elaborarea de politici bazate pe principiul de jos în sus; de a disemina cele mai bune practici; de a spori reprezentarea la nivel internațional, de a oferi diverse servicii bazate pe necesitățile APL etc.
Aleșii locali prezenți la evenimente au fost, în mare parte, de acord cu obiectivele enunțate și au venit cu unele propuneri de îmbunătățire a documentului. Varianta finală a Planului Strategic al CALM pentru perioada 2021-2027 în care se vor regăsi și propunerile participanților la consultările publice va fi aprobată în cadrul ședinței Biroului Executiv al CALM.
Susținerea CALM de către Consiliul Europei în procesul de elaborare a Planului Strategic al asociației pentru perioada 2021-2027 este una dintre multiplele activități din cadrul proiectului „Consolidarea culturii dialogului si consultării autorităților locale din Republica Moldova", implementat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Scopul proiectului este de a consolida capacitățile instituționale ale Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și de a responsabiliza asociația în vederea fortificării cooperării ce vizează dialogul în domeniul politicilor publice și de advocacy, precum și de susținere a membrilor CALM în domenii ca buna guvernare, standarde de gestionare a comunităților și furnizarea serviciilor calitative.
Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă