Nume
Parola
Vizualizări: 2106
Leendert Verbeek: „Respectarea Cartei europene a autonomiei locale este esențială pentru reziliența și durabilitatea democrației locale”
14 Aprilie 2021 — Adresându-se Adunării Generale a Rețelei de Asociații a Autorităților Locale din Europa de Sud-Est (NALAS), la 13 aprilie 2021, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Leendert Verbeek a subliniat importanța Cartei europene a autoguvernării locale pentru a asigura sustenabilitatea democrației și a autonomiei locale. El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul negativ al Covid-19 asupra drepturilor omului, democrației locale și valorilor constituționale. „Pandemia a agravat așa-numitele probleme recurente în aplicarea Cartei. Acestea includ lipsa consultării, distribuția inadecvată a competențelor și resurselor financiare și supravegherea excesivă „, a avertizat președintele Verbeek.

El a solicitat statelor membre ale Consiliului Europei să sprijine autoritățile locale în lupta lor împotriva pandemiei fără a compromite autonomia locală, care este crucială pentru construirea unor societăți democratice și durabile. „Este responsabilitatea noastră, în calitate de reprezentanți locali și regionali, să fim alături de cetățenii noștri, să păstrăm democrația și să creăm un mediu propice dezvoltării economice durabile în orașele și regiunile noastre”, a subliniat președintele.

Adunarea Generală NALAS a fost deschisă de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova Tatiana Badan și primarul municipiului Chișinău, șeful delegației moldovenești la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei Ion Ceban. Ei au salutat cooperarea cu Congresul, inclusiv foaia de parcurs post-monitorizare și asistența tehnică acordată pentru diferite proiecte.

Președintele Verbeek a subliniat că parteneriatul dintre Congres și NALAS joacă un rol-cheie în discuțiile privind descentralizarea și autonomia locală în regiunea sud-est europeană. De asemenea, oficialul european a vorbit despre cooperarea excelentă cu autoritățile moldovenești și importanța foii de parcurs post-monitorizare care urmează să fie semnată de către autorități.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă