Nume
Parola
Vizualizări: 7718
Mai mulți copii romi din Vulcanești, Nisporeni au acum acces la educație datorită unui proiect UNICEF
Vulcănești, Nisporeni, 27 Aprilie 2018 — COMUNICAT DE PRESĂ
Mai mulți copii romi din Vulcanești, Nisporeni au acum acces la educație datorită unui proiect UNICEF

© UNICEF/Moldova/2018
• 70 de copii romi din Vulcanești, Nisporeni, frecventează școala și obțin rezultate bune la învățătură
• Pedagogii din școlile din Vulcănești și Cioresti aplică noi metode de lucru, centrate pe copil
• Majoritatea părinților care trăiesc în satul Vulcănești sunt interesați de reușita școlară a copiilor lor
• Asociația locală a romilor încurajează copiii romi să meargă la școală

Din 85 de copii romi, 70 frecventează în prezent școala și au rezultate academice bune, datorită unui proiect implementat de UNICEF Moldova în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Tineret Dacia. Proiectul a demarat acum un an și a urmărit schimbarea situației din Vulcanești, un sat din raionul Nisporeni, populat de romi. Anul trecut, doar 7 copii din sat frecventau școala.
”Mie foarte mult îmi place la școală. Aș spune și altora să vină la școală, să învețe, ca să știe carte”, spune Renata Caracuian, elevă în clasa a 8-a.
În cadrul proiectului, copiii romi din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, au beneficiat timp de un an și jumătate de oportunități de învățare care le permit să participe activ la educație.
"Copiii de etnie romă se numără printre cei mai marginalizați și mai excluși din întreaga lume", a declarat Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova, adăugând că "Republica Moldova nu este o excepție, iar Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului îndeamnă Moldova să asigure dreptul la educație obligatorie și gratuită pentru toți copiii, atât la nivel primar cât și secundar."
"Datorită colaborării strânse cu părinții copiilor romi, formarea de noi atitudini și implicare lor activă în asigurarea unei educații de calitate pentru copiii lor, proiectul a fost un succes", a declarat Ion Babici, președintele Centrului de Resurse pentru Tineret Dacia.
Rezultatele proiectului sunt în concordanță cu prioritățile UNICEF Moldova de îmbunătățire a accesului la educația de calitate pentru toți copiii, precum și cu obiectivele guvernamentale stabilite în Programul Național de Dezvoltare a Educației Incluzive pentru anii 2011-2020 și Planul de Acțiune pentru Sprijinirea Populației Romilor în Moldova pentru 2016-2020.

Multimedia

O galerie de fotografii din comunitate, precum și un scurt video despre rezultatele proiectului poate fi accesat aici.

Despre UNICEF
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de partenerii noștri, activăm în 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii, oriunde s-ar afla ei. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, accesați: www.unicef.md