Nume
Parola
Vizualizări: 4626
Ambasada Lituaniei a inaugurat la Universitatea din Bălți o expoziție despre crimele regimului cominist
Bălți, 6 Noiembrie 2017 — Ambasada Lituaniei la Chișinău a inaugurat, la 6 noiembrie a.c., în holul Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, expoziția de documente și fotografii cu genericul „Sub cer străin”.

Expoziția cuprinde 20 de standuri care se referă la perioada deportărilor regimului totalitar sovietic în perioada 1940-1958 și ilustrează condițiile din lagărele sovietice în care s-au pomenit mii de lituanieni în anii de tristă faimă.

În cadrul inaugurării expoziției, Ambasadorul Lituaniei în Moldova, ES Rimantas Latakas, a povestit despre crimele comise în țara sa de regimul sovietic de ocupație, cum au fost organizate deportările și cum au trăit în GULAG-uri lituanienii suspuși represiunilor.

În lagăre, spune ambasadorul, au murit între 20 și 25 mii de oameni, iar deportările au ucis în total 28 mii de lituanieni. „Fiecare al treilea deținut a murit torturat sau de foame, fiecare al treilea locuitor al țării a fost victima terorii comuniste în perioada 1940-1950, iar 400 mii de oameni au fugit din Lituania de teroarea comunistă”, a declarat Rimantas Latakas.

Prorectorul USARB, conf. univ., dr. Gheorghe Neagu a mulțumit Ambasadei Lituaniei pentru colaborarea pe care o are cu Universitatea din Bălți și a menționat că asemenea expoziții sunt importante în procesul educațional al studenților.

Conf.univ. dr. Lidia Pădureac, șefa Catedrei socio-umane de la USARB, s-a referit la consecințele Pactului Ribbentrop-Molotov care, în rezultatul anexării forțate la URSS, a dus la instaurarea regimului de ocupație sovietică, proces urmat de represiuni și foamete organizată. Lidia Pădureac spune că, în acest sens, Moldova și Lituania au avut probleme comune.

Directoarea Bibliotecii Științifice a USARB, Elena Harconiță, a mulțumit Ambasadei Lituaniei pentru Expoziția „Sub cer străin”, amintind că o expoziție despre Lituania, la fel, organizată de misiunea diplomatică respectivă, a fost organizată în luna mai a.c. Elena Harconiță a evocat importanța pe care a jucat-o Ambasada Lituaniei, acum șapte ani, la deschiderea Punctului de informare al NATO în cadrul Bibliotecii Științifice.

Expoziția „Sub cer străin” va fi funcțională la Biblioteca Științifică a USARB timp de două săptămâni, până la 20 noiembrie a.c.

Autor: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă