Nume
Parola
Vizualizări: 4170
Un proiect de studiere a limbii franceze de afaceri a fost lansat la Universitatea din Bălți
Bălți, 12 Septembrie 2017 — 12 profesori și circa 70 de studenți de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți vor fi implicați în derularea unui proiect ce prevede studierea limbii franceze de afaceri. Șase profesori care vor demonstra cea mai bună cunoaștere a limbii franceze vor beneficia de stagii profesionale la Universitatea din Strasbourg (Franța), iar zece studenți vor merge la o tabără de vară organizată de aceeași Universitate.

Este vorba de proiectul „Diversificarea interdisciplinară și interculturală a învățământului superior la Bălți prin constituirea filierei francofone în administrarea afacerilor”, care va avea durata de 20 de luni. Programul este susținut financiar de Agenția Universitară a Francofoniei.

În deschiderea proiectului, prorectorul pentru relații internaționale al USARB, conf. univ., dr. Nelli Amarfii-Railean, director de proiect, a precizat că cei 12 profesori universitari de la Catedra de Științe Economice (FȘREM) vor beneficia de un curs de limba franceză de 90 de ore. Acesta va fi susținut de dr. lect. sup. Liliana Gheorghiță, Lucia Bălănici, directoarea Centrului de Reușită Universitară (CRU), și de lect. Victoria Ungureanu, responsabilă la CRU. Studenții vor fi încurajați să aplice limba franceză în comunicare cu profesorii și să-și scrie lucrările și tezele de licență în limba franceză.

În primăvara anului viitor, profesorii implicați în proiect vor beneficia, la Bălți, de câteva traininguri susținute în limba franceză de către doi profesori de la Universitatea din Strasbourg, instituție cu care USARB a semnat în martie a.c. un acord de parteneriat.

„Pe lângă faptul că vom instrui cadre didactice și studenți de la Universitate, ne dorim, prin acest proiect, să facem primii pași în direcția învățământului dual – o practică pe larg aplicată în Europa, să punem piatra de temelie pentru o nouă specialitate la USARB – „Administrarea afacerilor” în limba franceză pe care sperăm să o putem include în oferta educațională deja la 1 septembrie 2019”, a spus Nelli Amarfii-Railean.

Lect. sup., dr. Liliana Gheorghiță s-a referit la atuurile pe care le oferă cunoașterea limbii franceze pentru cei ce activează în afaceri. „Limba franceza rămâne puternic integrată în mediul de afaceri internațional, fiind greșită percepția că ar fi doar „o limbă de turism”, a spus Liliana Gheorghiță.

Directoarea Centrului de Reușită Universitară (CRU), Lucia Bălănici, a menționat că profesorii implicați în proiect vor beneficia de un curs de limba franceză axat pe obiective și terminologie specifice. „Studiind limba franceză, devenim mai competitivi și ne aliniem tradițiilor europene care presupune că este salutar ca o persoană să cunoască câteva limbi, a menționat Lucia Bălănici.

Limba franceza este vorbită pe mapamond de circa 220 de mil. de oameni. Pentru circa 110 mil. franceza este limbă maternă, iar în 29 de țări este limbă oficială.

Autor: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă