Nume
Parola
Vizualizări: 2777
Are loc interviul de selectare a participanților la Programul moldo-german de sporire a calificării managerilor
Chisinau, 19 Martie 2014 — În perioada 18-19 martie 2014, la Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, are loc interviul de selectare a participanților la Programul moldo-german de sporire a calificării managerilor, la care au depus dosarele 20 de companii din municipiile Chișinău și Bălți, UTA Găgăuzia, Ungheni și Soroca. Managerii selectați vor beneficia de instruire și un stagiu de o lună în Germania, în toamna anului curent.
Victoria Cotici, director al Centrului de Formare Continuă al CCI, a menționat că, participarea la proiect le oferă întreprinzătorilor autohtoni posibilitatea de a cunoaşte piaţa germană, a stabili relații durabile de afaceri cu firme germane, fiind un instrument eficient de promovare în domeniul comerţului extern.
”Pentru a participa la program, solicitanții trebuie să dețină funcția de manager la întreprindere, să aibă studii superioare, experienţă de muncă de minimum 3 ani, vârsta cuprinsă între 25 şi 40 ani, să cunoască limba engleză sau germană, iar compania pe care o reprezintă – să aibă interese comerciale bine determinate pentru Germania.
După ce parcurg un program complex de cursuri în Republica Moldova, managerii pleacă în Germania, unde iau parte la traininguri şi seminare practice, vizitează întreprinderi notorii, au întrevederi de afaceri.
Cele 20 de întreprinderi interesate de experiența germană și de parteneri de afaceri în această țară activează în unul din domeniile agricultură, construcții, eficiență energetică, turism, servicii bancare”, a precizat Victoria Cotici.
Nelli Său, director executiv al unei gospodării țărănești din Soroca, a spus că și-ar dori să participe la Programul moldo-german de sporire a calificării managerilor, pentru a cunoaște și a prelua tehnologiile moderne în domeniul pomiculturii. ”Avem o livadă intensivă de meri, dotată cu sisteme de irigare și antigrindină, însă mai avem nevoie de tehnică agricolă, diferiți senzori, fertilizatori specifici. Dorim ca produsul finit să fie calitativ și să corespundă standardelor, deoarece 80% din recoltă sunt preconizate pentru export. Calitatea înaltă ne va asigura o piață stabilă”, a conchis sursa citată.
Programul moldo-german de sporire a calificării managerilor a fost inițiat în anul 2008, prin semnarea unui memorandum între Ministerul Economiei şi Comerţului al Republicii Moldova şi Ministerul Federal al Economiei şi Tehnologiilor din Germania. În Moldova, coordonator al proiectului este CCI, iar în Germania – asociația GIZ (Deutsche Gesellschast fur Internationale Zusammenarbeit).
Până la momentul actual, în cadrul acestuia au fost instruiți și au efectuat stagii de o lună, în Germania, circa 150 de manageri autohtoni din diverse domenii.
Programe similare se desfășoară și în Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Kazahstan, China, India, Mongolia, Egipt, Tunisia şi Mexic.
Managerii interesați să participe la Program, pot găsi informații suplimentare pe www.training-center.md, tel.: 022 23-32-86, e-mail: training@chamber.md